Do postele se svým ex. Vlastně to není tak špatný nápad

19.11.2018 | Sex a vztahy

Podle nedávné studie uveřejněné v odborném žurnálu Archives of Sexual Behaviours lidem sex s bývalými partnery po emoční stránce nijak neškodí. V průzkumu mezi téměř 600 lidmi krátce po rozchodu odborníci dokonce zjistili, že se lidé po sexu s expartnerem cítí pozitivněji. Většinou o něj rovněž více stojí ti, kteří byli k bývalému partnerovi či partnerce silněji emocionálně vázaní.

Partnerské rozchody bývají často emocionálně vyčerpávajícími záležitostmi a lidé se s nimi vypořádávají různě. Někdo udělá tlustou čáru a je rozhodnut se s bývalým partnerem již nikdy nesetkat, jiné ex-partnerské dvojice i nadále udržují kontakt, a dokonce u nich může opět přijít řada na společný sex. Přestože se má za to, že sex s bývalým partnerem či partnerkou neprospívá porozchodovému „hojení“, nedávná studie amerických a kanadských odborníků tento rozšířený názor vyvrací. Podle jejích zjištění dokonce sex s expartnerem pomáhá lidem znovu se po rozchodu vzchopit.

„To, jak se lidé vyrovnají s rozchodem, je velmi individuální. Sex s bývalým partnerem může pomoci k uzavření celé kapitoly, ale záleží samozřejmě na okolnostech. Pokud jeden z bývalých partnerů stále usiluje o oživení vztahu, není sex ideální volbou,“ upozorňuje Adam Durčák, který se zabývá zdravou sexualitou.

Pomoc po rozchodu

Odborníci z Wayne State University z amerického Detroitu a z kanadské Western University provedli postupně dvě šetření, v nichž se téměř šesti set lidí čerstvě po rozchodu v průběhu dvou měsíců dotazovali na jejich pokusy o sex s bývalými partnery a jejich emoční rozpoložení.

Výsledky studie ukazují, že o sex s ex-partnery častěji usilovali lidé, kteří se s rozchodem vyrovnávali hůře a byli ke svému bývalému partnerovi či partnerce silněji citově vázaní. Jejich snažení přitom z velké většiny skončilo úspěchem a k sexu došlu, a to i opakovaně.

Výzkumníci ovšem navzdory obecnému přesvědčení o škodlivosti sexu s expartnerem nezjistili u lidí, u nichž k němu došlo, žádné zhoršení jejich psychického a emočního stavu. Naopak, tito lidé se dokonce následně s rozchodem vyrovnávali lépe,“ uzavřel Adam Durčák.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat