Kde se vzalo, tu se vzalo slastné líbání

Ve většině známých kultur je líbání běžnou součástí našich životů. V některých se dokonce líbají i muži namísto pozdravu. Kde se ale vzalo a proč to vlastně děláme?

Zvířecí pudy, nebo inspirace od milovníků?

Lidé se v ohledu původu líbání dělí na dva tábory. Jedni tvrdí, že líbání je jednoduchý biologický proces, při kterém živočichové prověřují potenciálního partnera. Náznak líbání můžeme totiž pozorovat nejen u lidí, ale také u opic, slonů, koček, psů a spousty dalších. Jak potom ale vysvětlíme, že například v Japonsku bylo poměrně donedávna líbání považováno za nechutnou záležitost a hodnoceno jako urážka? To je jedna z otázek, kterou oponují ti, kteří s prvním názorem nesouhlasí.

Co je psáno, to je dáno

O líbání se můžeme dočíst totiž i v Bibli a tak bylo mnohdy předmětem dohad i to, zda líbání nějak nesouvisí s křesťanskou či židovskou kulturou. Důkazy však odborníci zatím nenacházejí.

Další spekulací je, že líbání pochází z Indie, kde si v něm libovali mistři erotiky. Nebylo by divu, kdyby se zrodilo zrovna tam, když je také matkou slavné Kamasutry.

Dokonce i v případě Římanů bylo líbání velice rozšířené, ale mezi nimi nešlo o čistě láskyplné gesto. Tehdejší muži se vzájemně líbali na pozdrav nebo k vyjádření politických postojů tak, jak je tomu dodnes například v Rusku.

Tady ne!

Přesto se dodnes na světě najde mnoho míst, kde lidé líbání nepřijímají a dávají přednost mazlení, nebo dokonce očichávání, například na Novém Zélandu, v Indonésii nebo v Dubaji, kde je líbání na veřejnosti nemilosrdně pokutováno.

Je líbání zdravé nebo nehygienické?

Při líbání tělo vylučuje endorfiny, které způsobují euforii. Zrychlí se činnost srdce a tím i krevní oběh a kombinace toho všeho způsobuje známé šimrání v břiše, bušení srdce a pocit blaženosti. Vlivem fyzických procesů, které líbání spouští, můžeme také zažehnat bolest nebo stres. Je dokonce prospěšné i pro naše zuby, jelikož se díky zvýšené produkci slin vyplavují zbytky jídla, bakterie i zubní plak, což zní sice odporně, ale rozhodně našim zubům pomáhá.

Zdroj: www.science.org/doi/10.1126/science.adf0512 - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat