Muži se svalnatou postavou a sexy tváří mají málo spermií

Paradox mužnosti či paradox plodnosti prokázali australští vědci hned ve dvou výzkumech. Ačkoli se mužům radí, aby byli fit a ve skvělé kondici, atleti, svalovci z posiloven a sexy modelové jsou těmi, kdo mají v průměru horší kvalitu spermatu než hubeňouři a muži s femininními rysy ve tváři. Ti mají naopak až o šedesát procent kvalitnější sperma než jedinci, po kterých v baru šílí ženy a ochotně s nimi souloží.

Proč k takovému paradoxu dochází, nikdo neví. Původní hypotéza byla, že majitelé nejkvalitnějších genů budou nejvíc fit a nejatraktivnější. A tudíž také nejplodnější. Ale není to pravda. Hned ze dvou na sobě nezávislých studií provedených v Austrálii (na univerzitách v Perthu a Crawley) vyplynulo, že muži, které ženy i muži hodnotí jako nejvíc fit, nejatraktivnější a nejsvalnatější, mají v průměru až o šedesát procent nižší počet spermií v ejakulátu než muži s femininními rysy bez výrazné muskulatury. A platí to také o hloubce hlasu. Muži s nejhlubším hlasem mají méně spermií než ti s vysokým.

Něco za něco

Proč tomu tak je? Nabízí se několik teorií. Muži, kteří jsou atraktivní a svalnatí, jsou žádanější. Snadno si najdou sexuální partnerku a mají více sexu. Tudíž rozsévají do většího počtu zájemkyň, a proto mají nižší počet spermií v jedné dávce. Tahle teorie byla potvrzena i u jiných primátů. Zatímco femininnější muži musejí déle lákat partnerku, aby ji získali pro vztah, pak investují větší dávku spermií. U promiskuitních šimpanzů produkují samci méně spermií ve srovnání s monogamními gorilami.

Druhým vysvětlením je biologický jev zvaný trade-off neboli „něco za něco“. Fit a atraktivní muži jsou v hierarchii společnosti na špici, častěji bojují o dominantní postavení. Ale právě práce na svém těle a lepší kondici je náročná pro tělo, které pak trochu sleví na tvorbě spermií.

Ženy vědí své

Jeden z autorů výzkumu doktor Leigh Simmmons z University of Western Australia v Perthu míní, že na vině je sám mužský pohlavní hormon testosteron. Ačkoli je pro tvorbu spermií nezbytný, jeho zvýšená hladina může spermatogenezi omezovat. A právě atleti, kteří denně cvičí, ale také bodybuildeři a fitness nadšenci ho mají v krvi více. Nehledě na to, že mnozí kulturisté používají steroidní hormony k rychlejšímu růstu svaloviny a vědomě tak poškozují nejen vlastní plodnost, ale také schopnost erekce.

Vůbec nejzajímavějším na celé věci je, že se ženy už evolučně přizpůsobily. Mnoho výzkumů z posledních let dokazuje, že zatímco mužné, atraktivní, svalnaté muže s hlubokým hlasem chtějí ženy při sexu na jednu noc, pro dlouhodobý vztah hledají ty femininní. Zdá se tak, že sexuálně nejpřitažlivější jedinci jsou vhodní pro úlet, protože u nich méně hrozí také těhotenství. A naopak femininní jedinci, kteří jsou považováni za věrnější a oddanější vztahu, jsou plodnější. Ženy to podvědomě vědí, evoluce je to naučila.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat