Sexem na prvním rande začala třetina dlouhodobých vztahů

11.05.2019 | Sex a vztahy

Je dobré mít sex hned na prvním rande? Na tuto otázku neexistuje správná či jednoznačná odpověď. Někdy to může být dobré, jindy nikoli. Záleží kdo se s kým v danou chvíli potká, v jaké jsou životní situaci a jak emočně vyspělí. Nicméně sex na prvním rande je trend dneška. Dokládá to nový průzkum z Británie. Má ho totiž téměř každý šestý muž a více než pět z deseti žen, kteří hledají partnery. A více než třetina dlouhodobých párů přiznala, že měla sex s protějškem už na prvním rande.

Sex na první schůzce preferuje osmapadesát procent mužů a šestapadesát procent žen. Šestatřicet procent žen a čtyřiatřicet procent mužů mají dlouhodobý vztah s protějškem, s nímž se vyspali na prvním rande.

Způsob urychlení

Z průzkumu seznamky IllicitEncounters (která žije ze zprostředkování nevěry zadaným lidem) dále vyplývá, že každá šestá žena ztratí zájem o partnera, když ji nutí k sexu na prvním rande. To samé platí ale jen o jedenácti procentech mužů. Čtyři z deseti žen a něco málo více než čtvrtina mužů, kteří měli sex na prvním rande, tohoto kroku litují s tím, že měli počkat.

Sami odborníci z řad psychologů přiznávají, že sex na prvním rande nelze démonizovat na základně vědeckých poznatků o lidské duši. Sexualita je dnes podstatnou součástí životního stylu a také významným prvkem vztahu. Takže když se dva lidé, kteří se přitahují, rozhodnou spolu na prvním rande vyspat, může to vést k rychlejšímu vývoji jejich vztahu. Nebo naopak rychlému ukončení dalšího, zbytečného seznamování.

Nic není bez rizika

Rizikem sexuality je to, že funguje především na biologických principech. Sexuální přitažlivost je řízena kompatibilitou imunitních systémů a fyzickou slučitelností partnerů. A je řízena částí mozku, kterou nelze zcela ovlivňovat vědomě. Při vzniku sexuální přitažlivosti se produkují velmi silně působící hormony, které vyvolávají tzv. zamilovanost. Takže se během sexu na prvním rande lidé snadno zamilují a stejně snadno pak můžou přehlídnout další podstatné vlastnosti protějšku, které jsou pro dlouhodobý vztah nezbytné – jeho hodnoty, postoje, názory a intelekt.

Může se tak stát, že se do sebe po sexu na prvním rande zamilují dva jedinci, kteří si ale v dlouhodobém měřítku nebudou rozumět, protože mají příliš odlišné názory na společnost a život. Když pak sexuální zamilovanost vyprchá, a hladina hormonů zamilovanosti klesne vždy, může dojít na tvrdé vystřízlivění. Že byl sice sex s dotyčným protějškem řadu týdnů či měsíců (v horším případě let) skvělý, ale jinak je s ním harmonické soužití naprosto nemožné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat