Léto bez vaginálních mykóz: Pomohou i esenciální oleje

Bazén či jezero, vlhké plavky, teplo, to všechno představuje ideální podmínky, za kterých můžete přijít k vaginální mykóze. V boji s kvasinkami přitom dokáže pomoct obyčejný kokosový olej!

Vaginální infekce je důsledek narušení pH v pochvě a přemnožení nepřátelských bakterií. Nejčastěji je spouštěčem intimních problémů oslabená imunita, za kterou může být stres i užívání antibiotik, dále hormonální změny v těhotenství a během menopauzy. Přirozenou poševní mikroflóru naruší také přehnaná intimní hygiena, sex či návštěva veřejného bazénu. Obzvláště v letních měsících je tedy nutné intimním partiím věnovat zvýšenou pozornost. Když budete dodržovat následující preventivní opatření, kvasinky se vám budou vyhýbat obloukem!

Jak snadné je nakazit se?

Slunce a teplo pomalu lákají k návštěvě bazénu. Bohužel chlorovaná voda a mikroorganismy v přírodních nádržích poševní sliznici vůbec nesvědčí. Ve vodě navíc může snadno dojít k přenosu infekce od jiné ženy. Pokud jste k mykóze náchylní, nebo se pravidelně vrací, zvažte návštěvu méně frekventovaných bazénů. U přírodních vodních ploch se doporučuje nejprve zjistit, jak je na tom kvalita vody.

Přehnaná hygiena může být na škodu

Co se týče hygieny, používejte jemné přípravky s neutrálním pH. Rozhodně se vyvarujte obyčejným sprchovým gelům a voňavému mýdlu! Při akutních problémech je dobré umývat se pouze čistou vodou, popřípadě sáhnout po kokosovém oleji, který zmírní svědění a uleví od bolesti. S pomocí tohoto zázraku se navíc dokážete hladce oholit a vyhnete se tak použití holicího gelu či pěny, které by mohly problém ještě zhoršit. A jak s tím vším souvisí milování?

Levandule a tea tree

Latex a lubrikant na povrchu kondomu také napomáhají k rozmnožení kvasinek. Pokud si při představě těchto komplikací raději necháváte na sex zajít chuť, máme pro vás skvělý tip! Mnoho žen totiž i v této oblasti nedá dopustit na již zmíněný kokosový olej! V kombinaci s kapkou oleje tea tree získáte vynikající antibakteriální lubrikant, který celkem spolehlivě hubí kvasinky, čímž zamezuje rozvoji infekce, a navíc příjemně voní. Stejnou službu udělá i levandulový olej. Při použití éterických olejů na sliznici však dbejte zvýšené opatrnosti!

Samy o sobě totiž umí způsobit ošklivé popálení. Před aplikací na kůži je proto vždy nutné zředit je s vhodným nosným olejem, v tomto případě tedy „kokosákem“. Namíchanou směs olejů použijte kdykoli během dne, obzvláště v případě, že se objeví svědění.

Oblečení a spodní prádlo

Teplo a vlhko – přesně to má mykóza ráda. Přestože je v létě téměř nemožné vyhnout se nadměrnému pocení, dole co nejvíce „větrejte“. Z tohoto hlediska je tedy lepší vyhnout se nošení těsných šortek nebo kalhot. Také se vyvarujte sezení s nohou přes nohu. Stejně tak věnujte pozornost výběru spodního prádla. Ideální jsou kalhotky s obsahem stoprocentní bavlny. Naopak saténové prádlo si nechte jen pro zvláštní příležitosti. Samozřejmostí by měla být výměna mokrých plavek za suché, bezprostředně poté, co vyjdete ven z vody. Také dodržujte vhodný jídelníček.

Bez diety to nepůjde

Pravda je taková, že bez určitých dietních opatření se lze infekce jen těžko nadobro zbavit. Proto se snažte omezit příjem cukru a stejně i potravin, které jej obsahují, jinak stále dokola vytváříte ideální prostředí pro růst mikroorganismů. Během léčby by se cukry neměly konzumovat vůbec. Místo sladkostí tedy do svého jídelníčku zařaďte potraviny, jako je kysané zelí, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, křen, ostrou hořčici a kvalitní bílý jogurt. Všichni jmenovaní jsou úhlavní nepřátelé kvasinek.

První pomoc v podobě bylinek

Pokud se vám přeci jen přes všechna preventivní opatření nepovede mykóze vyhnout, jako první můžete vyzkoušet domácí léčbu. Začněte bylinkami, které jsou jako stvořené na kvasinkovou mykózu. Mezi nejúčinnější patří kontryhel, měsíček, řebříček, šalvěj, přeslička, hluchavka a levandule. Recept na účinný odvar je snadný. Použijte 200 g libovolné sušené byliny (případně jejich kombinaci) a 250 ml horké vody. Odvar nechte louhovat celou noc a následující den přidejte do koupele. Jestliže problémy do tří dnů neustupují, nebo se dokonce zhoršují, je na místě neprodleně navštívit lékaře!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat