Soulož porod nevyvolá, prokázal výzkum, masáž bradavek ano

10.11.2019 | Sex a vztahy

Neapolští gynekologové prokázali, že vyvolávání porodu souloží je mýtus. Bohužel mýtus rozšířený a masově replikovaný. Sex totiž porod nevyvolá o nic víc než zbožné přání. Teorii přitom mezi ženami rozšiřovali sami gynekologové od sedmdesátých let, neboť se věřilo, že látky obsažené v semenné tekutině spouštějí porod. A také že orgasmus ženy vyvolá kontrakce. Je to pověra. Existuje však souvislost mezi stimulací bradavek a vyvoláním porodu.

Nejčastější mýtus

„Existuje řada fyziologických zdůvodnění pro tuto rozšířenou domněnku. Semeno je bohaté na prostaglandiny E a F2α, ty se přitom používají na vyvolávání porodu. Soulož také může mít účinek mechanický, protože se orgasmem můžou zvýšit kontrakce dělohy,“ vysvětluje doktor Luigi Carbone z Neapolské univerzity, proč od sedmdesátých let začali sami lékaři šířit domněnku, že soulož vyvolává porod. Soulož je sice blahodárná pro řadu pozitivních účinků na tělo i duši, ale porod zřejmě nespouští.

Tým doktora Carboneho provedl revizi studií, které se zabývaly vztahem mezi souloží a pravděpodobností, že vyvolá porod. A jakýkoli příčinný vztah vyvrátil. Studii publikoval odborný časopis Journal of Sexual Medicine.

Překvapivý závěr

Ze studie dále vyplývá, že jen stimulace bradavek – hodinu denně po dobu tří za sebou jdoucích dní – souvisela s vyšší pravděpodobností porodu po těchto třech dnech.

„Děje se to proto, že při stimulaci bradavek dochází k vyloučení hormonu oxytocinu, takže stimulace bradavek je provázena měknutím a rozšířením děložního čípku, což je přirozený proces na počátku porodu,“ tvrdí autoři z Neapole.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat