Oxytocin působí u mužů jako silný sexuální stimulant

19.11.2019 | Sex a vztahy

Hormonu oxytocinu se přezdívá hormon lásky. A to proto, že se účastní vzniku silného citového pouta mezi matkou a dítětem či mezi milostnými partnery i vzniku silného pouta mezi nejlepšími přáteli. Ale funkce tohoto hormonu ještě nechápeme dost dobře. Jsou totiž složité. A i když většinou posilují pocit sounáležitosti s druhými a oslabují nedůvěru vůči cizím, můžou jindy zesilovat protispolečenské emoce. Stejně tak není jasná jeho funkce v sexualitě. Vědci z Číny totiž teď prokázali, že u mužů neposiluje touhu po vzniku dlouhodobého věrného vztahu tak jako u žen, ale u nich umocňuje pouze chuť po sexu – libido. A pokud má muž tendenci k promiskuitě, oxytocin podporuje nevěru v pevném vztahu či navazování krátkodobých sexuálních vztahů.

Hormon lásky

Čínští sexuologové testovali účinky oxytocinu u promiskuitních mužů, kteří dávají přednost náhodnému sexu se ženami, které jsou ochotné užít si bez závazků.

Původně se přitom autoři experimentálního výzkumu domnívali, že podání oxytocinu nosním sprejem u těchto mužů utlumí potřebu užívat si s mnoha ženami a posílí potřebu navázat dlouhodobější a pevnější citový vztah s jednou ženou. Nic takového se nestalo.

Není zárukou věrnosti

Oxytocin u mužů zesílil sexuální pud. Takže muži, kteří měli přirozeně tendenci k nezávaznému sexu, po jeho podání toužili po tomto nezávazném sexu s ženami libujícími si v nezávazném sexu ještě víc.

Podle autorů je tedy možné, že oxytocin u mužů posiluje sexuální pud. Když se zamiluje do ženy a naváže s ní vztah, který má perspektivu být dlouhodobý a monogamní, pak oxytocin zvyšuje v muži touhu po sexu s touto ženou. A tím vztah upevňuje. Bohužel. Pokud má muž tendenci být nevěrný, oxytocin tuto touhu ještě zesílí.

Může to vysvětlovat také to, proč jsou muži na počátku zamilovanosti tak silně sexuální a chtějí sex denně.

A jak to funguje u žen?

Sexuologové z Univerzity elektroniky a technologie v Číně přitom zjistili, že u žen oxytocin skutečně posiluje touhu po věrném dlouhodobém vztahu. U mužů se to však neděje.

„Po podání oxytocinu mužům prostřednictvím nosního spreje došlo k výraznému zvýšení jejich touhy po krátkodobých sexuálních vztazích s ženami, o nichž muž ví, že byly v minulosti nevěrné. U žen má však oxytocin podaný nosním sprejem opačný účinek,“ tvrdí autoři z Číny.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat