Ponocování ovlivňuje i vztahy. Noční sovy mají problém najít si protějšek

Běžně chodíte spát v pozdních ranních hodinách? Pak si podle všeho na nedostatek erotiky nemůžete stěžovat. Je to ale výhoda? Těžko říct, protože častá bdělost prý stojí v cestě mezi vámi a harmonickým svazkem!

Že spánek je pro celkovou psychickou a fyzickou kondici naprosto zásadní, to je všeobecně známá věc. Ostatně, rizika spojená s jeho absencí mluví asi za vše. Patří k nim nejen chronická únava, ale i poruchy pozornosti, oslabená imunita, náchylnost k diabetu i zvýšená pravděpodobnost srdečních chorob a depresí. Jenže! Délka rekonvalescenčního odpočinku nemá vliv jenom na zdraví, jak by se mohlo zdát. Ukázalo se, že pobyt v peřinách zasahuje i do seznamování. Jak a proč?  

Pyžamo jako důležitý aspekt při flirtování

Američtí vědci z Chicagské univerzity se rozhodli zjistit, zda spánkové vzorce člověka nějakým způsobem vypovídají o jeho milostném životě. Do svého výzkumu tedy zahrnuli 500 dospělých z řad obou pohlaví, kteří formou dotazníku odpovídali na otázky týkající se jejich soukromí. Zvláštní důraz se pochopitelně kladl na frekvenci pohlavních styků a množství prodřímaných hodin. Finální analýza získaných dat pak prokázala, že noční sovy jsou oproti těm, kteří „zalehnou se slepicemi“, dosti znevýhodněné. I když…. Záleží asi na úhlu pohledu.

Zůstaň vzhůru, užiješ si

„Na základě našich poznatků jsme došli k názoru, že ti, kteří chodí pozdě spát a vstávají až v dopoledních hodinách následujícího dne, mají více sexu,“ odhaluje italský biolog a spoluautor studie Dario Maestripieri. Odborník zároveň připouští, že na stranu druhou je u těchto jedinců méně pravděpodobné, že budou oddaní v dlouhodobých vztazích, neboť si stálý protějšek hledají podstatně hůře. Tedy alespoň v porovnání s osobami, jež usínají kolem desáté večer a budí se časně ráno. V čem to ale vězí? I to se zjistilo.

Minulost ovlivňuje přítomnost

Podle výše jmenovaného experta jde o jakýsi odkaz našich předků. V evoluční historii totiž bdělost po setmění přinášela mnoho příležitostí ke společenským a pářícím aktivitám, což šlo ruku v ruce se sexuální promiskuitou. Naopak lidé, kteří znavení výchovou dětí či sháněním potravy vzali namísto hýření zavděk odpočinkem, zůstávali celé roky v pevných a věrných svazcích s jasnými pravidly. A to zřejmě platí dodnes…  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat