V sexuální aktivitě jsou stejně důležité láska i touha

08.03.2020 | Sex a vztahy

Z výsledků nové dlouhodobé studie zabývající se sexuálním životem partnerů je patrné, že pro sexuální aktivitu monogamní dvojice jsou láska a touha stejně důležité. Jinými slovy partneři se musejí citově milovat a cítit k sobě sexuální přitažlivost, aby měli uspokojivý a pravidelný sexuální život.

Ztráta libida

„Nízká sexuální touha je jedním z nejčastěji uváděných sexuálních problémů a také jedním z nejsložitějších problémů partnerských dvojic a při sexuální terapii,“ tvrdí jedna z autorek psycholožka Laura Vowels z University of Southampton.

Není překvapením, že silná sexuální touha zvyšuje pravděpodobnost, že dvojice spolu bude provozovat sex. Vzájemné projevování a vnímání citů tuto pravděpodobnost také zvyšuje, ale o něco slaběji než sexuální touha. Nicméně citová láska má velký vliv na uspokojení z partnerského sexu.

„Jak láska, tak touha můžou ovlivnit sexuální aktivity ve vztahu a to, jak moc si partneři sex užijí. Ve dnech, kdy partner cítí zvýšenou lásku a/nebo touhu k partnerovi, mají sex s větší pravděpodobností a také si ho více užijí. Vyšší míra sexuální touhy zvyšuje silněji než láska pravděpodobnost, že dvojice bude souložit,“ svěřila Vowels magazínu PsyPost.

Láska rovná se touha

Ženy častěji propojují lásku a sexuální touhu, muži jsou častěji sexuálně uspokojeni i bez pocitů lásky. Nicméně sama autorka přiznává, že její studie má omezenou platnost kvůli nepřesné definici pojmů láska a touha.

„Téma musíme lépe a šířeji zkoumat. Například někteří vědci používají vášnivou lásku a sexuální touhu jako stejný koncept, ale jiní je odlišují jako dva rozdílné konstrukty. My jsme použili jednoduché označení láska a touha, účastníci studie si pod tím ale mohli představit různé věci,“ tvrdí Vowels.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat