Milostný rauš během intimních chvilek prožívají především muži

Myslet sexy je poměrně běžné. Ale co to znamená, když se někdo zmíní o sexuálním mozku? A máte ho i vy?

Předehra, soulož, orgasmus, dohra. Obvyklý milostný scénář je předmětem zájmu vědců už hezkých pár let. Každý rok se totiž najde někdo, kdo se rozhodne prozkoumat vliv sexu a orgasmu na tělesné a psychické zdraví člověka. Prý je pořád co objevovat! Snad i proto se na poli lásky a vztahů aktuálně hovoří o termínu „sexuální mozek“. Co si pod tím představit?

Je mi krásně!

Takzvaný sexuální mozek je nedostatek racionality (schopnosti myslet), kterou lidé zažívají během sexuální aktivity. Lze ho tudíž popsat jako milostný rauš, malátnost, pocit beztíže, jakéhosi nevědomí a u někoho i závratí. Stres a úzkost se dávají na ústup a všechno je zalité sluncem. Sex skutečně takhle silně ovlivňuje naše mozky! V některých jeho oblastech se totiž při vzrušení zvyšuje průtok krve, a navíc dochází k uvolňování oxytocinu a dopaminu, hormonů štěstí. 

Sex pro potěšení a relax

Zjednodušeně řečeno, pokud se při milování dostatečně uvolníte, vezme si váš mozek dovolenou. Změní se motorická koordinace, nálada a kognitivní funkce a rozum se dočasně vyřadí z provozu. Vědci to popisují tak, že během koitu laterální orbitofrontální kůra, která ovládá uvažování a rozhodování, ztrácí svoji schopnost, ustupuje do pozadí a dává přednost aktuálním osobním potřebám, tedy rozkoši.

To však neznamená, že během sexu k této části mozku nemáte vůbec žádný přístup. Stále je tu, a stále vám pomáhá v prevenci proti chybám, tedy když ji chcete poslouchat. Ale funguje to tak u obou pohlaví?

Muži versus ženy. Jak je to se zkušenostmi?

V rámci jedné studie vědci napojili mozky mužů a žen na monitory, zatímco je jejich partneři sexuálně stimulovali. Výzkumníci pak studovali, které části mozku se rozsvítí. U zadní insuly a sekundární somatosenzorické kůry, kde se zpracovávají podněty a bolesti, byl zaznamenán zvýšený průtok krve, v amygdale, což je část mozku, kde se uvolňují naše obavy a úzkostné živé a stresové hormony, došlo k poklesu aktivity – bez rozdílu pohlaví.

Vědci se tak shodli, že sexuální mozek má každý, akorát pro ženy je těžší se při vzrušování dostatečně odpoutat od běžných denních starostí a nemyslet na nákupní seznamy, péči o děti, práci a další povinnosti. V tomhle to muži mají tak nějak jednodušší. Možná proto se říká, že pánové „mohou souložit pořád“.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat