Nezdravá ústa mohou při orálním sexu vyvolat bakteriální vaginózu

Kalifornští vědci potvrdili to, co bylo zatím jen hypotézou. Tedy že nedobré ústní bakterie ovlivňují negativně bakteriální složení vaginálního mikrobiomu. Řada žen má potíže s nezdravou vaginální mikroflórou a zažívá tzv. bakteriální vaginózu, která se projevuje nepříjemně zapáchajícími výtoky. Pokud má její sexuální protějšek nezdravé dásně, zkažené zuby a nedodržuje ústní hygienu, může při orálním sexu přenést tyto bakterie z úst do pochvy. A ty pak negativně ovlivní skladbu mikroflóry v pohlavních cestách.

Vyplývá to z experimentálního výzkumu vědců z Kalifornské univerzity, kterou publikoval odborný časopis PLoS Biology.

Bakteriální vaginóza je docela běžná. Skladba poševního mikrobiomu se změní tak, že převáží nepříznivě působící druhy bakterií a vzniká výtok, který může být různě zbarvený a mít silný rybí zápach. Zdravý mikrobiom sestává především z laktobacilů a poševní sliznice má kyselé pH.

Vědci z Kalifornie zjistili, že jedním z důvodů, proč dojde k rozvoji vaginózy, může být nedobrá ústní hygiena protějšku, který poskytuje nemocné ženě orální uspokojení. Bakterie způsobující zánět dásní a zubní plak – zvláště Fusobacterium nucleatum – narušuje složení poševního mikrobiomu a vyvolává bakteriální vaginózu.

„Náš výzkum ukazuje, jak může orální sex přispívat k některým případům bakteriální vaginózy,“ tvrdí doktorka Amanda Lewis.

Bakteriální vaginóza často vzniká také při střídání sexuálních partnerů, při vyplachování vagíny či používání parfemované kosmetiky nebo antibiotik.

Upravte jídelníček

Zdraví vaginy mimo jiné může ovlivňovat i špatná strava. Ženy by měly konzumovat spoustu zeleniny a některé druhy ovoce bohaté na barvivo karoten, z něhož tělo tvoří vitamin A. Ten podporuje oběh krve, zvlhčení vaginy a libido, usnadňuje také dosažení orgasmu. Dokonce některé potraviny pomáhají k vyváženému pH vaginy a omezují rozvoj kvasinek a nezdravých bakterií v ní. Které to jsou?

Česnek

Česnek je plný antioxidantů a také antibakteriálních a protiplísňových látek, jeho častý příjem pomáhá udržet vaginu v dobré kondici. Česnek podporuje prokrvení, což je důležité pro zdraví vaginy, navíc omezuje kvasinkové záněty.

Řecký jogurt

Tento oblíbený druh jogurtu je zase cenné probiotikum, které podporuje dobré bakterie ve vagině a brání rozvoji těch špatných.

Losos

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, jichž je velké množství také ve lněném oleji. „Losos pomáhá snižovat menstruační bolesti a nepříjemné pocity,“ tvrdí Cohen.

Zelený čaj

Zelený čaj je cenným zdrojem antioxidantů, které omezují záněty v těle, zlepšují také zdraví močových cest. Podobně také rajčata zásobí tělo velmi silným antioxidantem lykopenem. Aby se do těla dobře vstřebával, měla by být rajčata povařená.

Vyhýbat by se ženy měly všemu, co je bohaté na sacharidy a především jednoduché cukry. Škodí také příliš tučné a smažené pokrmy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat