Spokojenost párů se sexem poměrně pokulhává

Spokojenost, jakýsi pocit štěstí, je subjektivní pojem. Pro jednoho je výhrou v loterii zdraví, pro druhého peníze. Ale co je nejdůležitější v ložnici? Prý slušná emocionální intimita, dostatek komunikace a sladěná sexuální touha. No, ale právě o tomhle si mnoho párů může nechat leda tak zdát.

Štěstí je skutečně velmi pomíjivé. Nevěříte? Průzkum, kterého se zúčastnilo 5 000 lidí z Velké Británie, odhalil, že pouze 34 % lidí je spokojeno se svým sexuálním životem. Výtky přitom mají hlavně muži. Stěžuje si totiž každý čtvrtý, kdežto u dam je to každá pátá. A důvody se pořád opakují.

Sex. Ale kdy vlastně?

Obecně milence většinou trápí milenecký nesoulad (ona chce sex večer v sobotu, zatímco on ráno v úterý). Sníženou úroveň spokojenosti zároveň hlásí páry s malými dětmi, stejně jako jedinci s chronickými zdravotními obtížemi nebo rovnou postižením. Častým problémem je i nízké libido neboli ztráta touhy, za čímž se ukrývá záležitost, o které se obvykle nemluví. Současné vztahy jsou pod tlakem.

Neviditelnost jako cenné zboží

Na vině je vlastně rutinní a uspěchaný denní cyklus, který lásce moc nepřeje, ba naopak – narušuje partnerství. Když už si na sebe dva udělají přece jen čas, opět s mazlením spěchají (honem, honem, než se děti vzbudí, a tak dále). Jenže uspěchaný sex zase plodí zlo a kruh se uzavírá.

Milování není závod

Žena obvykle potřebuje 20 až 25 minut něžné (a samozřejmě účinné) stimulace, jinak se dostatečně neuvolní, jak po psychické, tak i fyzické stránce. V případě, že je předehra uspěchaná, sex bolí, takže na duši nechává nepříjemný otisk. Žena, které se mazlení nelíbí, jej pochopitelně příště nevyhledává, neboť ho má spojený s úzkostí. To je jedna ze špatných zpráv. Bohužel, není jediná.

Tonoucí se stébla (ne)chytá

60 % lidí z uvedeného průzkumu, kteří někdy prožili nebo aktuálně prožívají sexuální či snad partnerský problém, uvádí, že o tom nikdo nesmí vědět – ani profesionál. Evidentně tedy v naší společnosti přetrvává názor, že za terapii, ať už je jakákoli, se člověk musí stydět. Přitom je to to první, co by pár, který v ložnici i mimo ni není šťastný, měl zvažovat. Určitě by ubylo nevěr i rozvodů.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat