Kondom je v dlouhodobém vztahu přežitkem i jistotou

Kondom není v dlouhodobém vztahu potřeba. Jsme si věrní, známe se a máme se rádi. takto uvažuje většina partnerů, kteří to spolu táhnou již nějakou dobu. Ale je to uvažování tím správným směrem? Ve kterých případech není radno čepičky odkládat?

Říká se, že láska je slepá. Jakmile se do někoho zamilujete, přehlížíte jeho nedostatky a zároveň jste méně ostražití. Najednou vám přijde v pořádku, že máte nechráněný sex. Ačkoli jsou ženy při ochraně vlastního zdraví svědomitější, podle průzkumů kondom odhazují asi po čtyřech týdnech vztahu, přičemž někdy je to ještě dřív.

Dokud nás smrt nerozdělí

Studie kanadských odborníků z University of Guelph ukázala, že pokud milenky v partnerovi vidí dobrý potenciál pro dlouhodobý vztah, případně k němu mají citově blíž, jsou ochotné riskovat a dopřávat si sex „bez pojistky“. U mužů zase hodně záleží na tom, jak jim partnerka přijde atraktivní. Je-li sexy, podvědomě ji chtějí oplodnit a „zabrat“ tak dané území jen pro sebe. Následky? Pochopitelné.

První věc, kterou je nutné udělat

Po vystřízlivění z euforie se tak kdekdo dočká pozitivního testu na pohlavní nemoc – vinou vlastní zbrklosti. Proto je osvědčeným postupem nechat se s novým milencem otestovat. Vyloučíte tak všechna rizika. Pamatujte, že mnoho z nejběžnějších pohlavně přenosných chorob má buď malé, nebo žádné příznaky, takže jediným způsobem, jak mít jistotu, je negativní výsledek z laboratoře.

Kdo si kondom nechá?

Jak vztah pokračuje a trvá půl roku, rok, dva roky a déle, přejde to fáze rutiny. Oba partneři očekávají, že jim je protějšek věrný a důvěřují mu. V případě ochrany před otěhotněním prezervativy nahrazují jiné formy antikoncepce, kupříkladu nitroděložní tělísko, antikoncepční implantát nebo hormonální pilulky. Některé dvojice se však rozhodnou v používání kondomů pokračovat. Jsou to obvykle ty, kdy jeden z partnerů je chronickým nevěrníkem a zároveň u něj není jisté, že se v rámci milostných dobrodružství mimo domov chrání (ano, i taková soužití jsou možná).

Přežitek i jistota

Pár se také může dobrovolně (!) dohodnout na volnějších a oboustranně výhodných podmínkách a přesunout se z monogamie k polyamorii. Tím se rozumí životní styl, kdy daná osoba žije v několika milostných vztazích či akceptuje další partnerství svého protějšku. Pak je rozhodně vhodné ve svém primárním vztahu dál kupovat malé krabičky s latexovými pláštěnkami.

Vždy tedy záleží na potřebách dvojice a jejím aktuálním nastavení. Proto se nedivte, když vám kamarádka řekne, že ačkoli je již pět let vdaná, má v nočním šuplíku několik kondomů. Nikdy totiž nevíte, jak „ti druzí“ skutečně žijí.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat