Cvičením si zvyšujete hladinu hormonu sexu

Špatný, průměrný, dobrý či nejlepší postelový zážitek. Co o tom rozhoduje? Hormon serotonin. Navyšte jeho produkci, konečně pocítíte štěstí!

Hormony není třeba představovat. Jsou to látky, které řídí činnost různých orgánů, a dokonce se starají i o to, jak vnímáte doteky, hlazení, polibky a komplexně celý pohlavní styk. Řeč je třeba o serotoninu, který funguje jako neurotransmiter přenášející signály mezi nervovými buňkami (nazývanými neurony). Proč ho potřebujete?

Vzájemná souhra

Serotonin pomáhá s regulací nálady a pamětí, je nezbytný pro podporu zdravého trávení, pomáhá při spánku, ale i sexuálních funkcích. Ovlivňuje totiž frekvenci a intenzitu sexuálních pocitů a dokonce má vliv na libido, i když nepřímo. Tento fakt do určité míry souvisí se vztahem neurotransmiteru k jiným chemickým látkám v mozku: dopaminu a oxytocinu.

Ten dělá to a ten zas tohle

Ve skutečnosti platí, že i při velmi nízké hladině serotoninu je milování pochopitelně realizovatelné a možné, ale čím víc ho v těle je, tím rychleji stoupá množství dopaminu a serotoninu, což zvýrazňuje milující pocity. Sex je pak mnohem uspokojivější. Tělo přitom nemusí být schopné serotonin produkovat v dostatečné míře, a to třeba z důvodu nedostatku vitaminů. Výzkumy ukazují, že v tomto směru rozhoduje hlavně „déčko“ a vitamin B6, ale také aminokyselina tryptofan.

Jak zvýšit hladinu serotoninu?

K tomu, aby se váš sex proměnil v něco hlubšího, potřebujete být na sluníčku (denně aspoň 15 minut) a změnit jídelníček. Do něj zařaďte vejce, listovou zeleninu (třeba špenát), banány, luštěniny (fazole, cizrnu, sóju, čočku), ořechy a semena (například vlašské ořechy, lněné semínko), dál zvyšte příjem mastných ryb (osvědčuje se makrela, losos a tuňák) a probiotik (skvělé jsou kefíry a jogurty). Dobrá rovnováha „přátelských“ bakterií ve střevech je totiž prokazatelně spojená s adekvátní hladinou serotoninu. Ten navýší i pravidelný pohyb.

Jogging i činky. Mějte k nim vztah!

Za ideální se považuje kardio cvičení střední intenzity (dvakrát týdně) a v mezičase silový trénink – jednou či dvakrát za týden. Když tělo nemá dostatek zmíněného neurotransmiteru, jste náchylnější nejen k poruchám nálady, ale i k depresím, jež se s příjemným sexem určitě neslučují. Vše je totiž propojené.

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, omicsonline.org






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat