Neubližujte si zbytečně dlouhodobou absencí sexu

Sex je prý zdravý. Jenže co když ho člověk nemá? Pak by se měl připravit na oslabenou imunitu, větší podrážděnost, potíže se spánkem a zapomnětlivost. U mužů dokonce stoupá riziko rakoviny!

Frekvence sexu se v průběhu života mění, a to v závislosti na věku, zdraví, fázi vztahu i nátuře konkrétního jedince. Někteří si milování užívají několikrát týdně, jiní jsou trochu zdrženlivější. Nebo se fyzického projevu lásky zříkají úplně. Právě těch ale není zrovna málo.

Orgasmus? Ne, díky

Třeba americká studie (1) uskutečněná agenturou National Institutes of Health odhalila, že 16 procent mužů a 27 procent žen celý loňský rok prožilo v naprostém celibátu. Rovněž z ní vyplynulo, že 10 procent příslušníků silnějšího pohlaví a 17 procent příslušnic toho slabšího své svršky před partnerem dokonce nesvléklo více než pět let. Nemůže to být škodlivé? Ostatně, pravidelný sex přece zlepšuje psychické a fyzické zdraví, o čemž se mluví neustále (2). Co se tedy stane s tělem, když se člověk intimností z nějakého důvodu vzdá?

Možná nespavost, možná větší podrážděnost

Není žádným tajemstvím, že se při milování uvolňují určité hormony, které tlumí stres, navozují dobrou náladu a pomáhají při usínání. Odborníci proto na základě svých průzkumů připouští, že milostná abstinence může souviset s větší podrážděností, spánkovými problémy a úzkostnými stavy. Objevují se také názory, že lidé bez sexu bývají zapomnětlivější, což je dáno tím, že jsou ochuzeni o podporu růstu nových mozkových neuronů, což je jeden z vedlejších účinků vyvrcholení (3).

Větší náchylnost k nemocem

Ano, co vášnivá chvilka, to silnější imunita. Tedy, alespoň se to říká. Potvrzuje to i jistý americký výzkum, který prokázal, že snad nic nezvyšuje hladinu protilátek tolik, jako objímání, polibky a uvolnění spojené s děním pod peřinou. Ti, kteří takový „doping“ ovšem nemají k dispozici, se tak mohou dočkat náchylnosti k různým nemocem. Muži bez ejakulace navíc čelí zvýšenému riziku rakoviny prostaty. Ženy bez pohlavního styku, zvláště po menopauze, zase trápí suchost vaginy a ztenčení jejích tkání (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293001/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293001/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat