Postelové hrátky pod taktovkou padesátnice

„Už mi, lásko, není dvacet let. Už mi není ani dvacet pět,“ zpívá Jiří Zmožek v notoricky známé písni. Čas prostě běží a zastavit se nedá – ani v sexu. Jak se právě ten promění, když na dortu sfouknete 50 svíček? Připravte se na pořádnou jízdu!

Sex ve dvaceti charakterizuje poznávání, zběsilost, svoboda, ale i úzkost z neznámého. Třicítka je spojená s usazením, vrcholem vzrušivosti, silnými orgasmy (už jen díky získaným zkušenostem) a zkoušením osobních limitů v milování. Ve čtyřiceti se hodně lidí potýká s jakousi prázdnotou, sexuálním útlumem a depresí z toho, že nevidí lepší zítřky. Pořád dokola to samé? Tak vždycky může být hůř!

Co všechno je špatně?

Přicházející menopauza či andropauza na psychické pohodě moc nepřidává. Po padesátém roku věku milostný život připomíná chaos. Nejdříve si uvědomíte, že bouřlivá sexuální léta už jsou dávno za vámi, na druhou vám ubývá starostí. Nehrozí, že otěhotníte, nebo že vás vlastní děti přistihnou přímo při činu. Sex může být uvolněnější a lepší než kdy jindy. Nikdo však nepopírá, že věk padesát let je poznamenán obrovskými fyzickými a životními změnami. Jedná se o období, kdy muži a ženy čelí závažným zdravotním problémům, což často vede k poklesu frekvence sexuálních vztahů.

Hlavním viníkem je bouře hormonů 

Ženy čelí emocionálním otřesům, změnám nálad, přibývání na váze a dalším symptomům, které způsobují nepohodlí. Hladiny estrogenu klesají, vaginální tkáně začínají řídnout a stávají se méně elastickými, což vede k vaginální suchosti, poklesu sexuální touhy, bolestivému pohlavnímu styku a ovlivnění celkového sexuálního prožitku. Ale ani muži na tom nejsou nejlépe. Potýkají se se sníženou sexuální touhou, problémům s prostatou, erektilními potížemi i únavou. Důležité je nepřikládat tělesným změnám takovou váhu.

Po čem padesátníci touží?

Podle studie s 8 000 lidmi, kterou provedli američtí renomovaní sociologové Pepper Schwartz a James Witte, se 31 procent padesátníků miluje několikrát týdně, pro 8 procent párů však sex představuje dobrodružství jednou za měsíc. Tyto údaje zhruba odpovídají frekvenci milování, která se objevuje u čtyřicátníků.

Pokud jde o to, co padesátiletí muži a ženy v posteli chtějí, odpověď je jednoduchá. Uvedená skupina lidí touží po sexuálním uspokojení ze vzájemného citového spojení. Výkony a několikanásobné orgasmy už nejsou důležité. Přesto platí, že aby byl sexuální život páru na 50 let věku funkční a aktivní, je třeba podniknout jisté kroky.

Věci, které byste i vy měli udělat

Hodně dělá komunikace a konverzace ohledně osobních tužeb a přání, v praxi se pro podporu sebevědomí a kondice osvědčuje cvičení aspoň třikrát týdně. Ten, kdo má pochyby o stavu svého libida, by se svým lékařem měl zkonzultovat aktuální medikaci. Znuděným lze doporučit změny, kupříkladu víkendové pobyty mimo domov.

Pakliže veškeré pokusy o udržení nebo znovuobjevení intimního života zklamou, není nic špatného na terapeutickém sezení. Mnoho lidí si myslí, že se jedná o známku slabosti, ale opak je pravdou. Najdete-li třetí, fundovanou, osobu, která s vámi probere touhy a obavy, uděláte pro své milostné reje to nejlepší. Ukážete totiž, že vám na funkčnosti sexuálního života záleží – bez ohledu na věk.

Zdroje: wikipedia.org, bonobology.com, https://www.aarp.org/home-family/sex-intimacy/info-01-2013/seniors-having-sex-older-couples.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat