Ve vztahu bez sexu vznikají vážné problémy

Sex? Ve vztahu jsou důležitější věci. Třeba důvěra. Jako poučka a základní pravidlo to zní dobře, nicméně vztah bez milování není tak harmonický, jak se na první pohled může zdát. Jaké záludné komplikace se dají očekávat?

Definice bezpohlavního vztahu je taková, že pár má sex zřídka, sporadicky. Třeba na začátku března v pondělí a ke konci května ve středu. Už před lety americký týdeník Newsweek odhadl, že bezpohlavních párů je asi 15 až 20 procent. Vzhledem k tomu, že sex je klíčovým stavebním kamenem každého vztahu, má snížená intimita na partnerství určitý dopad – pochopitelně negativní.

Shoda v libidu je vzácná

Jde o to, že se pouze výjimečně v jedné domácnosti sejdou dva lidé, kteří mají totožné sexuální potřeby, tudíž se dobrovolně a bez nátlaku dohodnou, že před sexem dají přednost třeba sportu nebo kurzům keramiky. Spíš se vždy najde jeden, u kterého je libido nižší, fyzický kontakt častěji odmítá. V určité fázi života to ale taková katastrofa není.

Je jasné, že zkušenost s bezpohlavním vztahem ve 30 letech je velmi odlišná od životního stylu šedesátníků a sedmdesátníků. Pokud senioři měli naplněný sexuální život déle než deset, dvacet let, je snazší dohodnout se, že s vyšším věkem a aktuálním zdravotním stavem nemá cenu podnikat nějaké „divočiny“. U mladších ročníků je to ale jiná písnička.

Když je sexu méně než více

Při nižší či žádné pohlavní aktivitě se dřív či později dostavuje psychický stres, tedy úzkost, rozčarování, pocit, že vztah není naplněný. Ten průbojnější a chtivější z dvojice vyčítá tomu laxnějšímu, že do partnerství investuje mnohem víc, což problém prohlubuje. A to není jediná věc, se kterou je nutné počítat.

Zvýšená podrážděnost (hlavně u mužů)

Konkrétně pro příslušníky mužského pohlaví je sex spíše fyzickou než emocionální potřebou. V případě, kdy nemají možnost podléhat svým pudům, nebo si dokonce ventilovat stres z práce, podléhají frustraci, podrážděnosti a depresi. Ženy si pak stěžují, že nemohou spát s někým, kdo je na ně nepříjemný. Bludný kruh se uzavírá. Jeden či oba se cítíte nepříjemně, bojíte se navzájem si ukázat svoje potřeby i zranitelnost.

Náchylnost k pokušení různého druhu

Mezi další nebezpečí bezpohlavního vztahu se řadí zvýšená náchylnost ke konzumaci pornografie a navazování paralelních vztahů. Co začíná nevinným flirtem, to vede ke sdílení intimních fotek a sextingu. Může se to zdát jako neškodný způsob, jak usměrnit všechnu tu zadržovanou sexuální energii a touhu, ale takové jednání je velmi riskantní.

Co s tím?

Pokud jste oba asexuální, dá se bezpohlavní vztah přežít ve zdraví. V opačném případě, a při sebemenším náznaku toho, že se jeden druhému vzdalujete, situaci urychleně řešte. Mluvte o svých pocitech a tužbách. V případě, že jste vyčerpali všechny své možnosti, partner na sex naléhá, vy se mu bráníte, nebo obráceně, nevidíte žádný pokrok a nedostatek sexu si vybírá daň na vašem duševním zdraví, zvažte rozchod.

Zdroje: newsweek.com, psychologytoday.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat