Sexem proti mentálnímu úpadku

Kdo chce vyvinutější mozek a funkčnější kognitivní funkce, musí se častěji milovat, hlásají vědci. Skutečně má sex tak silný účinek na mozek a paměť? Zdá se, že se jedná o výbornou zprávu pro všechny, kdo zapomínají!

Během sexu se uvolňují chemické látky v mozku, včetně endorfinů, které snižují podrážděnost a pocity deprese. Další hormon, oxytocin, pomáhá podporovat pocit klidu a spokojenosti. Pravidelné milování také posiluje imunitu, zlepšuje spánek i fyzickou zdatnost. Nyní se ukazuje, že má vliv i na vývoj mozku a paměť.

Lék proti mentálnímu úpadku

Studie, nedávno publikovaná v odborném časopise Journal of Neuroscience, analyzovala spojení mezi dotykem a mozkovým vývojem u 20 dospělých žen ve věku od 18 do 45 let, které si nechaly stimulovat klitoris vibrujícím předmětem. Během toho jim byl skenován mozek. Když zařízení vibrovalo, aktivovala se oblast somatosenzorické kůry mozku. Výzkumníci poté změřili tloušťku této oblasti mozku a zjistili, že byla větší u těch účastnic experimentu, které hlásily, že mají sex pravidelně a častěji.

Je milování lepší než křížovky?  

„Našli jsme souvislost mezi frekvencí genitálního styku a tloušťkou individuálně zmapovaného genitálního pole,“ vysvětluje spoluautorka studie Dr. Christine Heimová – profesorka lékařské psychologie z Charite University Hospital v Berlíně. Samozřejmě, že toto není první studie, která se zabývá přínosy sexu na mozek.

Horký dech v polštářích aspoň jednou týdně

V roce 2016 vědci z McGill University v Kanadě zjistili, že mladé ženy, které se pravidelně milují, mají oproti svým vrstevnicím silnější paměť a funkčnější kognitivní funkce, prostřednictvím kterých člověk vnímá svět kolem sebe, jedná, reaguje a zvládá různé úkoly. Sluší se uvést, že jejich aktivita velmi často klesá s věkem.

Pokud se něčemu takovému chcete vyhnout, milujte se aspoň jednou týdně, ideálně však dvakrát. Právě tuto frekvenci vědci i sexuologové považují za zlatý střed, který pozitivně ovlivňuje nejen mozek, ale i obranyschopnost organismu. Vyplývá to ze studie švýcarské Technické univerzity, kterou zveřejnil německý odborný časopis Psychologie Heute ve Weinheimu.

Zdroje: verywellmind.com, metro.co.uk, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ejn.14880, https://nationalpost.com/health/sex-on-the-brain-regular-intercourse-may-boost-womens-memory-study-suggests, https://www.dailymail.co.uk/femail/article-3536424/How-times-week-REALLY-having-sex.html







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat