Když pochva není v kondici

Existuje mnoho faktorů, které mohou způsobit nerovnováhu pH vagíny, jako například nechráněný sex nebo antibiotika. Co se s tím dá dělat a kdy je nutné navštívit lékaře?

Vnitřní prostředí pochvy je kyselé. Jeho zdravé, normální pH bývá nižší než 4,5. Je normální, že se pH během života mění, nicméně jeho udržování je zásadní pro fyzickou i psychickou pohodu každé ženy (1).

Varovné znaky

Když je rovnováha pH mimo, vagina může být náchylná k infekci. Příliš zásadité prostředí vyzývá mikroorganismy (plísně, kvasinky a podobně), aby kolonizovaly prostor a staly se strůjcem vážných problémů (2). Jakých? Ženy si obvykle stěžují na žlutý, šedý nebo mléčně bílý výtok, který má oproti normálu jinou strukturu – hrudkovitou a tvarohovitou.

Běžný je i zápach, svědění a pálení při močení nebo při pohlavním styku. Na trhu přitom existují různé domácí testovací sady, jež vám mohou pomoci změřit rovnováhu pH v pochvě a tím odhalit, o jaký zdravotní problém se jedná.

Většina z nich funguje na bázi papírových proužků, které změní barvu podle aktuálního pH pochvy. Barva se pak porovná s tabulkou, jež je součástí sady. Výsledek umožňuje rozhodnout se, zda je nutné vyhledat lékaře. Ještě než se k němu dostanete, můžete se pokusit rovnováhu pH pochvy obnovit svépomocí.

Zvyšte příjem probiotik

Probiotika, jak už název napovídá, podporují růst a množení přátelských bakterií, zejména laktobacilů, a pomáhají obnovit rovnováhu pH pochvy. Můžete buď užívat probiotické doplňky stravy, nebo do svého jídelníčku zařadit potraviny, které probiotika obsahují. K těm patří jogurt, kefír, kysané zelí, kombucha či nakládané okurky. Pijte vodu s citronem a brusinkovou šťávu (3).

Vyřaďte veškerou drogerii

K jemnému čištění vnější oblasti pochvy používejte pouze teplou vodu, popřípadě mýdla určená speciálně pro hygienu intimních oblastí. Pro jistotu se nekoupejte, ale pouze sprchujte, proud tekoucí vody nikdy nenechte mířit přímo do pochvy, svůj stav můžete ještě zhoršit (2).

Zajistěte proudění vzduchu

Nedostatek proudění vzduchu může zvýšit úroveň vlhkosti v kalhotkách a vytvořit dokonalé prostředí pro růst škodlivých bakterií a kvasinek. Noste lehké a pohodlné spodní prádlo a snažte se spát bez něj (2).

Během pohlavního styku používejte kondom

Že máte aktivní sexuální život, je chvályhodné, nicméně ejakulát je alkalický, tudíž neutralizuje poševní prostředí. Pokud neplánujete početí, při styku používejte kondom (2).

Během menstruace často měňte tampony

Nenechávejte si tampony nebo hygienické vložky příliš dlouho, protože pH krve je mírně zásadité (udržuje se v úzkém rozmezí 7,36–7,44). Krev tedy může zvýšit pH vašeho klína (2).

Kdy navštívit lékaře?

Obecně platí, že pochva své zdraví obnoví svépomocí, tedy s trochou podpory přírodních prostředků, ale v případě, že výtok, svědění a další nežádoucí jevy neustupují, neotálejte a skutečně vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6008313/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553134/, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat