Příručka sexuální výchovy pro rodiče

Sexuální výchova dospívajících může ochránit nejen před nechtěným těhotenstvím a nemocemi, ale má i společenský význam. Co bychom měli učit o sexu děti především?

Dřevěný penis, kondom, asi třicet chichotajících se studentů a učitel, který chce mít sexuální výchovu co nejrychleji za sebou – tak zhruba vypadaly hodiny v 90. letech. Také většině bylo toto téma nepříjemné a jen málo z nás s nimi o takových tématech chtělo mluvit. A zbytek nás naučily zážitky letních prázdnin. Není divu, že i dnes tolik z nás chodí po celém světě s neúplnými znalostmi o svých genitáliích a pohlaví. Naše děti už naštěstí vyrůstají jinak. Místo letních prázdnin se vzdělávají u porna. Bohužel to jejich znalosti o nic nezlepší, právě naopak. Už to není jen o sexu, ale především o limitech, sebevědomí a tělesném cítění. A protože chceme posílit naše děti, je třeba mluvit s nimi především o těchto tématech:

Ne znamená ne!

Bez ohledu na to, kdo se s kým sblíží a v jaké situaci se nacházíte: Pokud někdo řekne ne, přestanete. Musíme naše děti naučit, že nikdo nemá moc nad jejich těly. Příliš často se ženy a dívky jednoduše podvolí, protože jejich ne je nemá váhu nebo se neodvažují nic říct. Místo toho to raději vydrží. Proto musíme nejen posílit dívky, aby se za sebe uměly postavit, ale především zvýšit citlivost synů.

Co se tam dole děje?

Co se děje v našem těle během ovulace, menstruace, poluce, ejakulace? Jaké jsou názvy jednotlivých genitálií, jak vypadají a jak se vyvíjí dítě? To vše by mělo zaznít, ale ne v podobě včelek a květin, ale otevřeně a bez hanby, protože se není za co stydět. Vulva, stydké pysky, klitoris, penis, varlata, vejcovody, děloha, močová trubice, ejakulace, konečník, předkožka, žalud... Čím uvolněnější budeme, tím snazší pro naše děti bude klást otázky. A to je to, čím chceme být: prvním kontaktním místem, že?

Mluvte o pornu

Dupou, jako by nebylo zítřka. Muž strká svůj penis do všech otvorů ženy, zatímco ona si nechá všechno líbit a také zjistí, že je opravdu super mít penis v krku až do zvracení. A také je sex téměř výhradně o pronikání a ejakulaci. Porno bohužel dorazilo na školní chodby. A to je důvod, proč je tak důležité, abychom jako rodiče přijali protiopatření a učili děti, jak sexualita skutečně funguje. A to rozhodně není jen dovnitř a ven ve sportovním tempu.

Rovnost i v posteli

Sex není jednosměrná ulice, která končí ve slepé uličce. Ženy mají také právo uspokojovat své potřeby. Samozřejmě nemusíte zacházet do podrobností, ale tím, že povzbuzujete své děti, aby v podstatě řešily věci, které jsou někdy nepříjemné, také se těmito tématy zabývají otevřeněji.

Antikoncepce není jen záležitostí ženy

Antikoncepce je bohužel stále na odpovědnosti žen. Kromě kondomu a sterilizace není nic, co by člověk mohl udělat, pokud nechce užívat hormony k manipulaci s tělem a nechat si vkládat věci do pochvy – samozřejmě na vlastní vysoké náklady. Mělo by být samozřejmé, že o antikoncepci se starají oba z páru a že náklady a odpovědnost se dělí.

Všichni vypadáme jinak

Neexistuje nic jako standardní prsa, standardní vagina a také ne standardní penis. Každá část těla je jedinečná, větší, menší, rovná, křivá, plná, špičatá, asymetrická. Bohužel se o tom mluví tak málo, že se často domníváme, že jsme nedokonalí, pokud něco o nás neodpovídá ideálu, který naopak příliš často vidíme ve filmech, reklamě nebo pornu. O to důležitější je ukázat zdravý obraz těla a vysvětlit dětem, že všechno na nich je báječné.

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat