Příčiny vaginální bolesti po sexu

Máte ze sexu bolavé následky? Příčinou může být alergie nebo větší vybavenost partnera. Nebo že by za to mohla odfláknutá předehra?

Sex má bezpočet zdravotních, psychologických i partnerských pozitiv, o tom rozhodně není sporu. A  navíc je zatraceně příjemný! Tedy, měl by být. Jenže co když není, protože během něj i bezprostředně po něm cítíte „tam dole“ bolest a nepříjemný tlak?

Běžný problém

Když je žena po pohlavním styku bolavá, není to normální. Tedy pokud ho nedělá poprvé a nepotýká se s narušením panenské blány. Ovšem to, že to není normální, ještě neznamená, že se to neděje. Ze statistik vyplývá, že tuto nepříjemnost zažívá skoro každá čtvrtá příslušnice něžného pohlaví (1). Pro některé je to občasný problém, zatímco pro jiné standardní stav,“ překvapuje tato odbornice. Proč se něco takového děje? Příčin tu může být více. Které jsou nejčastější?

Vášeň bez patřičné přípravy

Někdy prostě nemáte náladu na erotiku a je to v pořádku. Milování při nedostatečném vzrušení ale vede k nedostatečné lubrikaci a nakonec i k bolavé vagině. V těchto „suchých případech“ může ulevit studený obklad. Ten se má vždy přikládat na spodní prádlo, nikoli holou kůži (2). Co dalšího vám zadělá na nepohodlí?

Větší penis, rovná se větší trable?

Je-li váš partner skutečně dobře vybaven, při průniku naráží na děložní čípek, což může způsobit bolesti srovnatelné s menstruačními křečemi. Nejlepším řešením je asi teplá koupel, nahřívací polštářek a tabletka proti bolesti. Jde-li o prevenci, klíčová je opět předehra, protože vagina se pří ní rozšíří. Vyhněte se polohám, při nichž máte nohy ve vzduchu, tyto pozice pro vás budou ještě více bolestivé (2). A teď důležitá otázka –nemáte náhodou alergii?

Latex nesnesu!

Někteří lidé jsou citliví nebo alergičtí na latex. Používání latexových kondomů tedy může způsobit podráždění a bolesti. Špatně snášet můžete i určité složky obsažené v lubrikantu nebo bílkoviny přítomné ve spermatu (3). Promluvte si o tom se svým lékařem, který stanoví diagnózu a navrhne nejlepší možnosti léčby.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK562159/, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/sore-vagina-after-sex, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28653246/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat