Tajemství celoživotního štěstí je překvapivě jednoduché

„Pár přátel stačí mít, co uměj za to vzít,“ zpívá se v jedné známé písničce. A ono to tak vážně funguje! Přátelské vztahy jsou prý tajemstvím šťastného a zdravého života. A ty partnerské zrovna tak!

Recept na dlouhý a šťastný život? Ten může vyžadovat celou řadu různých ingrediencí. Napadá vás třeba dostatek finančních prostředků, krásný dům, dobré zaměstnání nebo genetická dispozice, co nemá sklony k chronickým chorobám? Ačkoli jsou tyto věci jistě lákavé, celoživotní štěstí prý nezaručí. Je tu ale něco, co takovou moc skutečně má! O co přesně jde?

Kouzlo lásky a náklonnosti

V posledních 80 letech zkoumali američtí vědci z prestižní Harvardovy univerzity životní styl 800 dobrovolníků, přičemž do výzkumu (1) zahrnuli i jejich partnery a potomky. Proč taková práce a dřina? Tito experti si stanovili jasný úkol – zjistit, na jakých základech stojí naše zdraví, celoživotní spokojenost i celková pohoda. A klobouk dolů, protože se jim to opravdu podařilo! Na základě získaných dat, poznatků a výsledků lékařských testů odborný tým došel k závěru, že hlavním tajemstvím a klíčem jsou harmonické vztahy. A to nejen ty partnerské, ale i přátelské! Vážně je to všechno takhle jednoduché?

Touhu po společnosti máme v genech

Dle názoru autorů této studie (1) jsme společenství tvorové. Vzkvétáme tedy jen tehdy, pokud jsme v úzkém spojení s ostatními lidmi, komunikujeme s nimi a pomáháme jim. Tyto vztahy nás pak chrání před stresem, úzkostí, melancholií a nemocemi, přičemž podporují naše štěstí a pozitivní emoce.

Zrovna si říkáte, že jste „nahraní“, protože s protějškem často míváte tichou domácnost a čas od času si pořádně vjedete do vlasů i s nejlepší kamarádkou? Že tedy nemáte vztahy příliš kvalitní? Právě naopak. I rozepře a neshody jsou neodmyslitelnou součástí každého svazku. A pokud je daný konflikt konstruktivní, může vztahu spíše prospět v růstu a posílení, domnívají se autoři zmíněné Harvardské studie (1). To má asi logiku, že?

Zdroje: (1) www.adultdevelopmentstudy.org/?_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat