Zbavte se stresu sexem

Jak se zbavit stresu sexem? Mějte ho! Pohlavní styk zmírňuje napětí a úzkosti a spouští produkci těch správných hormonů, které umí zatočit se špatnou náladou. Tahle frekvence milování přitom patří k těm nejlepším!

Stres a sex jsou spojeny několika způsoby. Líbání, doteky i konejšivé masáže podporují vylučování hormonů a neurotransmiterů „dobré nálady“.  Tyto látky navozují relaxaci a mohou pomoci zmírnit depresivní stavy. A že jich je!

Kouzelný dopamin

Sexuální aktivita v první řadě zvyšuje produkci dopaminu, neurotransmiteru, který se někdy nazývá „chemikálií pro dobrý pocit“. Dalo by se o něm říct, že zintenzivňuje pocity (1).

Spojující oxytocin

Oxytocin je známý jako „hormon lásky“, protože se uvolňuje během fyzického dotyku, ale také během těhotenství, porodu a kojení. Tento hormon dokáže zmírnit bolest, ulevuje od stresu a prohlubuje pouto mezi partnery (2).

Báječné endorfiny

Endorfiny jsou další neurotransmitery, jež se uvolňují nejen při sexuální aktivitě, nýbrž i během sportu. Stejně jako oxytocin dokážou zmírnit stres a zlepšit náladu (3).

Úleva od kortizolu

Koktejl dopaminu, oxytocinu a endorfinů snižuje hladiny adrenalinu a kortizolu, známých „stresových hormonů“. Sex je tedy prokazatelně nejlepším způsobem, jenž zbavuje splínů a tlaku. Kromě zaplavení těla hormony, které vám mohou pomoci cítit se méně ustaraně, úzkostně a stresovaně, má i řadu dalších a neméně důležitých zdravotních výhod (4).

Jak často se milovat?

V závislosti na vaší úrovni nadšení a výběru fyzicky náročnějších milostných pozice můžete během sexu spálit spoustu kalorií. Sex zároveň napomáhá usínání, za což opět mohou hormony. Zvýšený oxytocin a prolaktin, jehož hladina je vyšší po orgasmu, a snížený kortizol se pojí s rychlejším navozením spánku. Kromě toho pohlavní styk snižuje riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a podle všeho dokonce i podporuje paměť (5). A jaká frekvence se považuje za ideální?

Sexuologové se shodují, že sex jednou až třikrát týdně patří ke zlaté střední cestě. Záleží na tom, co vám i partnerovi vyhovuje. Platí přitom, že ten z dvojice, který je sexuálně aktivnější, by se tomu méně intimně chtivému měl přizpůsobit a najít nějaký kompromis. V každém případě pozitivní účinky sexu přetrvávají maximálně 24 hodin (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535451/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507848/,  (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470306/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538239/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052677/, (6)www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7293001/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

90 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
142 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat