Šokující fakta o orgasmu

Orgasmy, ať už vyvolané prsty, vibrátorem nebo pánským přirozením, mysli a tělu poskytují mnoho výhod. Navíc jejich skoro až mystická moc uchvacuje milence i vědce již po staletí. Věděli jste, že vám mísí vzpomínky a zkreslují realitu?

Orgasmus (intenzivní fyzická rozkoš kontrolovaná autonomním nervovým systém) doprovázejí rychlé cykly svalových kontrakcí (stahy) v dolních pánevních svalech, které obklopují primární pohlavní orgány a anus (1). To, že se při masturbaci nebo pohlavním styku dostanete až na samý vrchol, ale není jen o určitých tělesných projevech nebo dobrém pocitu. Tohle jste o vyvrcholení nejspíš netušili!

Orgasmy vypínají část mozku

Jak věci začínají být žhavější a „vlhčí“, přední mediální lalok mozku se zapne (2). Tato oblast je zodpovědná za kontrolu chování, což je pravděpodobně důvod, proč se při vyvrcholení nemůžete soustředit na nic jiného než na vzrušení a neslyšíte projíždějící auto za oknem, psí štěkání a dokonce ani zvukovou signalizaci integrovaného záchranného systému.

Orgasmy pletou přítomnost s minulostí

Mezitím pokračující stimulace aktivuje hipokampus, který řídí vzpomínky. Při sexu to může znamenat spojování vjemů, pohledů a pachů s minulými sexuálními setkáními. Proto si lidé během milování pletou jména svých milenců, Janu nazývají Petrou a Miloše Zdeňkem (2).

Orgasmy ulevují od bolesti

Typický ženský orgasmus podle sexuologů trvá okolo šesti až 10 sekund. Jakmile jej tělo prožije, uvolní dopamin, chemickou látku pro dobrý pocit, která vytváří pocity relaxace, klidu a štěstí. Podle výzkumníků Rutgersovy univerzity v této době dochází ke zmírnění bolestí – od bolestí hlavy přes premenstruační křeče až po artritidu (3).

Orgasmy ovlivňují reprodukční zdraví

K dalším hormonům, jež se při vyvrcholení uvolňují, patří oxytocin. O něm je známo, že podporuje sounáležitost s partnerem, nicméně tím to jenom začíná. Souběžně s ním se zvýší i hladina prolaktinu. Během orgasmu hraje tento hormon klíčovou roli v otázce sexuální sytosti – zjednodušeně řečeno, po dosažení orgasmu přispívá prolaktin k celkovému zklidnění a uvolnění. Obecně platí, že prolaktin u žen i u mužů ovlivňuje celkové reprodukční zdraví, míru sexuálního uspokojení a také kvalitu sexuálního života. Stav blaženosti přitom trvá až 24 hodin po pohlavním styku (4).

Orgasmy mohou pocházet i z méně obvyklých míst

Jsou zaznamenány případy, kdy ženy dosáhly orgasmu při čištění zubů, hlazení obočí, nebo dokonce jen tím, že na to myslely. Zázrak? Těžko říct, příroda zkrátka umí. Podle některých expertů existuje až 11 různých typů orgasmů, třeba cervikální, anální nebo bradavkový (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5087698/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5675825/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23551826/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3174764/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3894744/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat