Vliv obezity na kvalitu sexu

Pár kilo sem, pár kilo tam, vždyť se nic neděje, nadváhou dneska trpí kde kdo, říkáte si. Tak ona je to ve své podstatě pravda, ale vinou špíčků trpí tělo, mysl i sexuální život. Tukové bochánky totiž snižují kvalitu smyslných prožitků i pohybové možnosti!

Ne, nejsou to jen prázdná slova. Lidé s nadváhou nebo obezitou jsou ve srovnání s těmi, kdo mají zdravou hmotnost, vystaveni zvýšenému riziku mnoha závažných onemocnění a zdravotních stavů, mezi které patří vysoký krevní tlak (hypertenze), diabetes typu 2, ischemická choroba srdeční, mrtvice, onemocnění žlučníku, osteoartritida (rozpad chrupavky a kosti v kloubu), spánková apnoe a problémy s dýcháním, duševní onemocnění, jako je klinická deprese a úzkost, pak taky hrozí vysoká hladina cholesterolu a potíže s fyzickým fungováním (1). Větší než malé množství tělesného tuku se také negativně podepisuje na sexuálním životě. Jakým způsobem?

Je ohrožené reprodukční zdraví

Páry s nadváhou jsou často fyzicky omezené a nemotorné, překáží jim větší břicha a to vše snižuje sexuální frekvenci a naopak zvyšuje pasivitu. Pokud na sex přece jen dojde, zpravidla netrvá příliš dlouho, neboť nadváha zatěžuje organismus, snižuje sexuální výkonnost a v neposlední řadě ohrožuje reprodukční zdraví (2). Nízká hladina testosteronu nahrává rakovině prostaty, u obézních žen je zase pravděpodobnější, že budou mít abnormality ve vajíčcích a bude pro ně obtížnější otěhotnět. Kypřejší dámy navíc čelí syndromu polycystických vaječníků, nepravidelnému menstruačnímu cyklu a dalším problémům (3).

Libido si bere dovolenou

Ještě před deseti, dvaceti kily byl člověk schopný milovat se dvakrát, třikrát týdně, ale teď na pohlavní styk při troše štěstí dojde ve středu a o Vánocích. Důvod? Tuk metabolizuje testosteron, hormon zodpovědný za touhu po sexu, na estradiol, typicky ženský hormon, který má na sexuální aktivitu tlumícími účinky (2).

Orgasmus nepřichází

Obezita zvyšuje množství látek nazývaných jako pohlavní hormony (1). A to zase souvisí s bolestí při souloži a potížemi s vyvrcholením. Jak to? Problémy související s nadváhou, jako je vysoký cholesterol, hypertenze či cukrovka zabraňují průtoku krve do pánve, takže erekce se stává spíš vzácností, stejně jako vnímavost pohlavních orgánů vůči dráždění (2).

Suma sumárum, i když lékaři před nadváhou a obezitou varují, neznamená to, že všichni lidé, kteří nejsou štíhlí, mají sexuální problémy. Na druhou stranu ovšem platí, že ne každý si průšvih v sexuální oblasti dokáže přiznat.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459357/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6448569/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34599745/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat