Vyzkoušejte ekologický sex

Když přemýšlíme o různých způsobech, jak snížit naši uhlíkovou stopu, náš sexuální život obvykle není na horních příčkách seznamu. Přesto vyhledávání na webu po udržitelných produktech, jako jsou veganské kondomy a bezodpadová antikoncepce, v posledních letech neustále roste.

Pro někoho znamená být šetrný k životnímu prostředí v sexu výběr lubrikantů, hraček a kondomů, které mají menší dopad na planetu. Pro další to může znamenat snížení škod způsobených vytvářením porna. Oba příklady jsou stejně důležité.

Sexuální život jako riziko pro planetu

Populační fond OSN odhaduje (1), že se ročně vyrobí kolem 10 miliard mužských latexových kondomů a většina z nich skončí na skládkách, protože je nelze recyklovat. Jedinou plně biologicky odbouratelnou možností jsou kondomy z jehněčí kůže, které se používaly již od římských dob. Jsou však vyrobeny z ovčího střeva a nebrání sexuálně přenosným infekcím. Také mnoho lubrikantů je vyrobeno na bázi ropy, a proto obsahují fosilní paliva. To vedlo k nárůstu produktů na vodní bázi nebo organických produktů. Lubrikanty na vodní bázi, organické a veganské kondomy jsou dobrou volbou pro zábavu a udržitelný sexuální život (2). 

Sexuální hračky jsou další oblastí, kde je používání plastů rozšířené. K dispozici jsou alternativy z oceli nebo skla, přičemž ke snížení plýtvání přispívá i možnost nákupu dobíjecích hraček. Na trhu jsou dokonce sexuální hračky na solární pohon (2).

Jak snížit množství odpadu

Nakupování eticky vyrobeného spodního prádla a oblečení, vyhýbání se sexu ve sprše, používání méně horké vody, nechávat zhasnutá světla a volit opakovaně použitelné žínky jsou způsoby, jak snížit náš dopad na planetu.

Kondomy, lubrikanty a denní antikoncepční pilulky jsou všechny produkty, které mohou vytvářet obaly, které končí na skládce. Musíme zvážit, jaký odpad stojí za to produkovat a jaký ne. Bezpečný sex, ať už s použitím ekologických produktů, nebo ne, je pro lidi a planetu z dlouhodobého hlediska nejudržitelnější.

Vliv reprodukce na klima

Což nás přivádí k dalšímu bodu, kde se střetává sex a životní prostředí – mít děti. Podle studie (3) z roku 2017 ušetří život bez aut asi 2,3 tuny CO2 ročně, zatímco držení rostlinné stravy ušetří 0,8 tuny. Pro srovnání – pokud žijete ve vyspělém světě – nemít dítě ušetří ročně asi 58,6 tuny. Uhlíková stopa v méně rozvinutých zemích je mnohem nižší, přičemž se odhaduje, že dítě v Malawi nepřesahuje 0,1 tuny.

Neznamená to však, že by lidé neměli mít děti. Místo toho by lidé měli trávit více času přehodnocováním svých cestovatelských návyků spíše než trýzněním se obaly a odstraňováním každého odpadu z antikoncepce.

Zdroj: (1) www.bbc.com/news/science-environment-59046518, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2661482/, (3) www.iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/aa7541







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat