Klitoris je oproti původním odhadům ještě citlivější

Je citlivý, velmi citlivý, možná i nejcitlivější! Vědci nyní prokázali, že množství nervových vláken, které vlastní ženský knoflík slasti, je vyšší, než se předpokládalo. Konkrétní číslo vám vyrazí dech!

Klitoris je jediným orgánem ženského těla, který výhradně slouží potěšení. Žádnou jinou funkci nemá. K vyvrcholení nejčastěji dochází právě při jeho stimulaci, čemuž se není co divit (1). Udává se, že poštěváček má 8 000 nervových zakončení, nicméně podle nové studie (2) může být toto číslo ve skutečnosti ještě vyšší.

Neskutečná hranice pokořena

Výzkumníci z Oregon Health & Science University v Portlandu se snažili zjistit (2), zda tento často citovaný a zábavný fakt, který pochází z knihy z roku 1976 a je založen na studii krav, obstojí. Pro svůj výzkum tým shromáždil 5milimetrové vzorky klitorisového nervu od sedmi trans mužských pacientů, kteří podstoupili faloplastiku (rekonstrukci penisu). Nervová vlákna v těchto vzorcích pak byla použita k extrapolaci celkového počtu nervových zakončení v celém klitorisu.

Jejich zjištění byla jasná (2): Podle odhadu týmu má průměrný klitoris celkem 10 280 nervových zakončení. Pro srovnání, to je více než dvojnásobek počtu nervových zakončení v žaludu penisu neboli hlavě penisu, který je obecně považován za vysoce citlivý. To znamená, že klitoris je na dotek ještě vnímavější, než jsme si původně mysleli.

Klitoris versus ruka

Blair Peters, hlavní autor studie (2), řekl MedPage Today, že stačí klitoris porovnat se středním nervem, který všichni známe u syndromu karpálního tunelu. Ten inervuje většinu lidské ruky – to je 18 000 nervových vláken. Velikost ruky se tak zhruba rovná velikosti žaludu klitorisu a dá vám to kontext toho, jak hustě inervovaná struktura to ve skutečnosti je.

Vědecké potvrzení megacitlivosti klitorisu nebude překvapením pro toho, kdo klitoris má. Ne nadarmo se vibrátory a pomůcky pro orální sex zaměřené výhradně na poštěváček těší takové oblibě. Navzdory tomu je klitoris ze strany lékařských výzkumníků velmi málo studován – zejména ve srovnání s penisem (2).

Důvod, proč se o knoflíku slasti tolik nemluví

Je tomu tak proto, že celá společenství věnují pozornost erektilním dysfunkcím, erekci a podobně, neboť penis v pozoru zajištuje nástup dalších generací. Klitoris v pozoru už nikoho tak moc nezajímá. A přesto jsou data o něm fascinující (2).

Klitoris se skládá z 18 odlišných částí – směsi erektilní tkáně, svalů a nervů. Všechny tyto malé kousky spolupracují na vytvoření úžasných pocitů při dráždění. Větší část klitorisu se ukrývá pod povrchem. Poštěváček obepíná poševní tunel a rozšiřuje se směrem ke stehnům. Obecně jsou klitorisy dlouhé 7–12 cm a při vzrušení nabobtnají o 50 až 300 %. Snad se o nich v blízké době dozvíme i něco dalšího, neméně vzrušujícího (1).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3175415/, (2) www.news.ohsu.edu/2022/10/27/pleasure-producing-human-clitoris-has-more-than-10-000-nerve-fibers, 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat