Nemoci vyvolané sexem

Milování není jenom o příjemných chvílích a nekonečných vyvrcholeních. Občas se s ním pojí i méně líbivé věci. Co negativního může potkat i vás? Pohlavně přenosnými chorobami to pouze začíná!

Ve známé písničce Černí andělé skupina Lucie zpívá o tom, že „sex dělá dobře mně i tobě“. Není to tak úplně pravda. Tyto čtyři věci milenci rozhodně nevítají!

Dočasná ztráta paměti

Už jste někdy měli sex, na který si nemůžete vzpomenout? Jedné ženě ve Washingtonu se to stalo. Pohlavní styk jí vymazal paměť, doslova. Její vzpomínky začaly mizet asi hodinu po sexu a lékaři jí diagnostikovali přechodnou globální amnézii – náhlou, dočasnou epizodu ztráty paměti (1). Lékaři ovšem byli trochu zaskočeni.

Je to proto, že výzkumníci si nejsou přesně jisti, co tento výpadek způsobuje. Ví se však, že sex není jediným spouštěčem – přechodná globální amnézie může být způsobena i jinými fyzicky namáhavými aktivitami. Naštěstí lidem, kteří zažijí tento kuriózní stav, se paměť obvykle vrátí během několika hodin a je nepravděpodobné, že se to bude opakovat.

Bolesti hlavy

„Dnes ne, miláčku, bolí mě hlava!“ Právě bolest hlavy je oblíbenou výmluvou, pokud se sexu chcete vyhnout, ale u některých skutečně představuje nepříjemnost. Podle National Headache Foundation (4), charitativní členské organizace se sídlem v Londýně, která byla založena v roce 1981 pro ty, kteří se profesionálně zavázali pomáhat lidem postiženým bolestmi hlavy a obličeje, existují dva typy bolestí hlavy spojené se sexuální aktivitou, a to zejména s orgasmem. U prvního typu sexuální vzrušení způsobuje svalovou kontrakci v hlavě a krku, což vede k bolesti hlavy.

Druhý typ bolesti vyvolané sexem byl nazván „orgasmickou bolestí hlavy“. Ta je prý velmi intenzivní a těžká a vyskytuje se těsně před orgasmem. Bolest hlavy může být reakcí na zvýšení krevního tlaku a obvykle trvá několik minut, ale hlášené jsou i hodiny. Vyskytuje se častěji u mužů než u žen a obvykle postihuje osoby náchylné k migrénám.

Postkoitální dysforie (smutek)

Zasmušilý pocit z nepříliš skvělého sexuálního setkání je jedna věc, ale deprese po sexu druhá. Podle statistik 46 procent žen uvádí, že prožije symptomy postkoitální dysforie, jako je podrážděnost, úzkost a smutek, alespoň jednou za život (2). Tyto emoce mohou také souviset s pocitem nerovnosti ve vašem partnerství nebo s jinými vztahovými problémy.

Alergie na sperma

Alergie na lidskou semennou plazmu je vzácný jev. Jeho klinické projevy jsou rozmanité a pohybují se od mírného lokálního svědění až po fatální anafylaxi. Léčba se liší podle závažnosti reakcí: abstinence, používání kondomu nebo imunoterapie (subkutánní nebo intravaginální) semennou tekutinou. Pravda je taková, že sperma u některých žen mění rovnováhu pH ve vagině, což má za následek podráždění, cervikální hlen kopřivku a otoky (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18829203/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4721025/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3206244/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8400207/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat