Bezpohlavní manželství v číslech

Že se vám někdy do milování nechce, je naprosto normální. Jsou i jiné priority než horký dech v polštářích! Ale co když se za svým vztahem ohlédnete a zjistíte, že intimitu postrádá dlouhodobě? Patříte snad k těm, kdo žijí v bezpohlavním manželství?

Má sladké „ano“ u oltáře takovou moc, že zabíjí vášeň? Jako snoubenci měli Jana (34) a Petr (36) sex zhruba dvakrát až třikrát týdně, ale jakmile si řekli svůj slib, smrskly se jejich sexuální zážitky na setkání jednou za měsíc, někdy i méně. Co si o tom myslí odborníci?

Definice bezpohlavního manželství

Někteří experti (1) říkají, že manželství, ve kterém má pár sex méně než jednou za měsíc, nebo v průměru 10krát (či méně za rok,) je považováno za bezpohlavní, přičemž některým dvojicím to nevadí. Pár se jednoduše spokojí s intimitou v této frekvenci, přičemž v ostatních oblastech, jako jsou finance, výchova dětí, společné vize, komunikace a další pilíře partnerství, mu to klape.

Pak ovšem existují páry, ve kterých si někdo z dvojice opakovaně stěžuje, že je sexuálně vyprahlý, vnímá, že jeho sexuální návrhy nejsou vyslyšeny, a proto zažívá období bez jakékoli intimní aktivity. O tom, že se jedná o celkem běžný stav, se pro magazín Your Tango zmínila Denise A. Donnelly, docentka sociologie působící na Georgijské státní univerzitě (2). Ta tvrdí, že odhadem asi 15 procent manželských párů nemělo sex se svým partnerem během posledních šesti měsíců až jednoho roku. Není se tedy čemu divit, že toto téma plní přední stránky lifestylových časopisů.

Jaké jsou důvody sexuální abstinence?

Mezi nejčastější příčiny bezpohlavních manželství patří komunikační problémy, sexuální dysfunkce, stres a nedostatek času, zdravotní potíže, vedlejší účinky léků a to, že když jeden z partnerů toho druhého neustálé odmítá, aktivnější z dvojice to jednoduše časem vzdá. Sexuální vzorec páru se pak změní a je těžké vrátit se zpátky „na trať“, neboť člověk jako takový si postupem času zvykne téměř na cokoli. Nebo taky ne. Sexuální vyprahlost může být příčinou nevěr (1).

Sex v kalendáři

I z tohoto důvodu americká psycholožka a sexuální terapeutka Rachel Needle na svém blogu doporučuje (3) preferovat tzv. udržovací sex, což je sex, který vědomě začleníte do svého vztahu proto, abyste s partnerem oprášili či udrželi spojení mezi vámi. Pochopitelně, že manželé by neměli mít pocit, že se striktně a nutně musí držet nějakého plánu (kupříkladu soboty každý druhý víkend), ale je vhodné předem se domluvit, že si věnují čas a pozornost.

Jakmile pár stráví nějakou dobu bez sexu, třeba několik měsíců, je důležité problém řešit, aby se z měsíců nestaly roky, jinak u těch dvojic, ve kterých je jeden sexuálně aktivnější, narůstá hněv a frustrace. Jakkoli plánování sexu nepůsobí romanticky, jeví se to jako jediná cesta. Tak na nic nečekejte, vezměte tužku a papír a ve vhodné dny do kalendáře nakreslete srdíčko. Pokud by se jeden z vás na romantické „rande“ nemohl dostavit, je slušností se omluvit a schůzku předatovat (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7326347/, (2) www.yourtango.com/2015251601/married-people-just-arent-having-sex-science, (3) www.drrachel.com/planning-a-seductive-date/, (4) názor autora, dotazovaní Jana a Petr







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat