Vaginální suchost už vás nerozhodí

Bolest, silné svědění a pálení klína. Je jedno, zda je vám 15 nebo 50 let. Vaginální suchost vás může překvapit v každém věku. Naštěstí s ní můžete rychle zatočit!

Hlavní ženský pohlavní hormon estrogen tvoří ve vaginální stěně řídkou a průhlednou tekutinu, která udržuje pochvu zdravou, vlhkou a elastickou. Pokud dojde k tomu, že je hladina estrogenu nízká, zredukuje se i množství čiré tekutiny s hydratační texturou. Výsledkem je suchý klín (1). 

Menopauza, o níž se často hovoří, samozřejmě může vést k poklesu estrogenu, ale existuje i mnoho jiných důvodů, proč pochva připomíná vyprahlou poušť. Na vině může je operace dělohy či vaječníků, těhotenství a kojení nebo užívání hormonální antikoncepce (2). Co se s tím dá dělat? Zde je několik způsobů, které zjednají nápravu!

Léčba estrogeny

Pokud je vaše vaginální suchost závažná, lékař vám k doplnění určitého množství hormonu do vašeho těla doporučí estrogenovou terapii. Využívají se přitom různé metody, včetně vaginálních kroužků, jež estrogen do organismu uvolňují pozvolna. Mezi další možnosti patří pilulky nebo estrogenové krémy (3).

Vaginální hydratační krém nebo čípky

Nehormonální krém ve formě čípků (k dostání v lékárnách) pomáhá zmírnit pocit suchosti, pálení a svědění v oblasti pochvy. Jeho použití je snadné a rychlé. Využít se ovšem dají i domácí zásoby. Kokosový, jojobový, olivový, mandlový či avokádový olej (výhradně v bio kvalitě) v případě potřeby a příležitostně lubrikační gel z obchodu směle nahradí. Stejně jako gel aloe vera a čistý bílý jogurt bez přidaného cukru (3). (Zvýšená hladina cukru v pochvě představuje problém. Vytváří totiž ideální podmínky pro množení kandid.)

Šetrnější drogerie

Agresivní mýdlo, pěnová lázeň, sprchový gel a další kosmetické a drogistické produkty mohou narušit přirozené pH pochvy a způsobit poškození. Raději investujte do koupelnových pomocníků bez chemie (3).

Prodloužení předehry

Dbejte na to, aby předehra byla dostatečně dlouhá, tedy aby se vám partner věnoval o něco víc než obvykle. Příjemné dráždění mysli i těla stimuluje lubrikaci pochvy a zpříjemňuje vniknutí penisu do pochvy (3).

Změna léků na alergii

Vaginální suchost také způsobuje celá řada léčiv, například antibiotika, antidepresiva nebo antihistaminika. Překontrolujte, co všechno užíváte, a poraďte se se svým lékařem o dalším postupu (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538260/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459457/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat