Spontánní sex nutně nemusí být lepší

Hollywoodské sexuální scény mají tendenci nadhodnocovat spontánní milování. Ale kdo kdy řekl, se pro uspokojivé zážitky je nutné projít fází flirtujícího jiskření, která přeroste v nespoutanou vášeň? Vždyť je to nesmysl!

Tvrzení, že sex, který se odehrává spontánně, je tím nejlepším druhem pohlavního spojení, patří k zažitým mýtům. Mnoho lidí věří, že „nenucený sex“ vyplývající ze situace je kvalitnější než ten plánovaný, a to částečně proto, že spontánnost pramení z autentičtějšího sexuálního spojení. Pravdu? Mnoho sexuálních terapeutů má úplně jiný názor.

Mýtus spontánnosti

S plánovaným sexem je třeba vytvořit vášeň, a to chce alespoň trochu úsilí. Někomu může pouhá představa plánovaného sexu připadat jako „práce“, tedy aspoň v porovnání s nenuceným, zábavným prožitkem. Ona ale mince má dvě strany.

Když si páry stěžují na nesoulad touhy, což je jeden z nejčastějších důvodů, proč lidé vyhledávají sexuální terapii (on se chce milovat častěji, zatímco ona po tom netouží), terapeuti mýtus spontánnosti často vyvracejí a nasměrují klienty, aby si naplánovali sexuální setkání jako prostředek k budování sexuálního očekávání a vzrušení.

Co říká výzkum?

Nedávná publikace The Journal of Sex Research se tímto tématem zabývala prostřednictvím dvoustranného šetření zaměřeného na souvislosti mezi spontánním sexem, plánovaným sexem a sexuálním uspokojením (1). Ve studii výzkumníci porovnávali, zda lidé schvalují přesvědčení, že spontánní sex je uspokojující. Všichni účastníci přitom byli v nějakém dlouhodobém vztahu a žili se svým partnerem.

Výzkumníci předpověděli, že lidé budou schvalovat spontánní sexuální zážitky častěji než plánovaná setkání. Ukázalo se, že tomu tak skutečně je, což ukazuje, že spontánní sexuální víra je normativní nebo konvenční postoj.

Důležitý faktor? Naprogramování mozku!

Zatímco jedinci, kteří si vzpomínali na svůj poslední sexuální zážitek jako na plánovaný (na rozdíl od spontánního), uváděli v průměru nižší sexuální uspokojení, nebylo tomu tak u těch, kteří pevně věřili, že plánovaný sex může být uspokojující. Jinými slovy, pokud si myslíte, že předem domluvená sexuální schůzka bude vášnivá a sexy, nezdá se, že by vám plánování sexu v něčem bránilo. Spíš platí, že „jaké si to uděláš, takové to máš“.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36779790, názor autora – zbytek článku






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat