Chování párů, které trpí nesouladem v sexuální touze

Každý den není posvícení. Na milování nemáte náladu, ale partner to vidí jinak. Nebo je to přesně obráceně. Co v takové situaci uděláte? Nová studie odhaluje, jak páry přesně v tento moment (ne)komunikují.

Hádky, odcizení, výčitky, frustrace. Je toho hodně, co můžete zažít, pokud partner odmítne vaše sexuální návrhy. Proto se výzkumná pracovnice Rebecca Horne z torontské Univerzity Mississauga snažila odhalit, jak se páry projevují, pokud jde o sex a touhu. A jak řeší případné konflikty.

Buď, anebo

Pro tuto studii uvedená odbornice se svým týmem zkoumala 225 párů žijících většinou v heterosexuálních, dlouhodobých a romantických vztazích. Respondenti si vedli individuální 21denní deníky, které sledovaly intimní vztahy, úroveň touhy a osobní pocity pohody a spokojenosti. Výsledky ukázaly, že když se v posteli objevila nízká sexuální touha, lidé se zapojili do dvou druhů primárních regulačních taktik: zesílení touhy a potlačení nezájmu (1).

Nejhorší taktika? Otočit se zády

Zkrátka a dobře, buď patříte k těm, kdo si sexuální nezájem partnera vysvětlí po svém – stáhne se a přestane naléhat, nebo se u něj naopak odmítání promítne ve formě silnějšího libida, které se dá uspokojit několika způsoby, ať už se jedná o zesílení frekvence masturbace či kupříkladu nevěru. Ani z jedné situace nekouká nic dobrého, a proto experti apelují převážně na to, aby spolu páry komunikovaly, což je docela problém. Mnoho z nich to totiž (ještě stále) neumí.

Sejdeme se na půl cesty

Přitom být naladěný na naše partnery a zároveň vyvažovat naše vlastní sexuální potřeby předchází jak nevěrám, tak i konfliktům, jež se při dlouhodobé sexuální frustraci pochopitelně prohlubují. Stále tak platí, že pokud se před milováním či během něj necítíte dobře, můžete zkusit změnit prostředí, taktiku svádění a podobně, a otevřeně si popovídat o věcech, které se vám líbí a nelíbí. Je to důležité pro sex i pro vztah.

Rebecca Horne v souvislosti s vlastním výzkumem otevřeně podotýká, že obecně je sex primární oblastí, ve které mohou mít páry tyto konflikty, neboť často dochází k situaci, kdy jeden z partnerů (či rovnou oba) cítí rozpor mezi tím, co vnímají uvnitř, a tím, co se ukazuje navenek. Komunikace je tak tou nejlepší strategií, stejně jako nalezení kompromisu, jež vyhovuje oběma stranám.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35574184, názor autora – zbytek článku







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat