Rozeznejte manipulaci na první dobrou

Manipulace má mnoho tváří. O to je obtížnější je odhalit. Šikovní manipulátoři dokážou vybrat přesně ten typ a metodu, která má na druhého největší vliv. Dokážete odhalit manipulaci?

Každému se asi občas stane, že ho někdo „natlačí“ do situace, ve které by se možná dobrovolně nikdy neocitl. Někdy je to dobře, protože opustíte svoji komfortní zónu a posunete své hranice. Většina manipulátorů se ale naopak snaží ze svého jednání vytěžit něco pro sebe. Dokážete rozeznat, když s vámi někdo manipuluje?

Strach

Zvláště účinná forma manipulace je prostřednictvím strachu. Druhý se něčeho bojí, aby mohl ovládat své chování. Příklad: „Minule se šéf z podobného návrhu úplně vyděsil.“ Takový komentář může kolegovi zabránit v prezentaci jeho nápadu.

Prosba

Na tom, když někomu uděláte laskavost, není nic špatného, ​​ale může za tím být i záměrná manipulace. Jako laskavost pak může vypadat i maskovaný úkol, do kterého se druhému nechce.

Nesprávné informace

Vědění je moc. Zejména pokud jde o manipulaci. Tuto výhodu lze cíleně využít a být o krok napřed před ostatními – například záměrně nesprávnými nebo neúplnými informacemi. Šířením určitých informací a zadržováním jiných lze ovlivňovat názory a jednání lidí.

Potřeby

V reklamě, ale i v mezilidských vztazích je ovlivňování potřeb běžnou manipulační technikou. Před vámi tak je něco neuvěřitelně důležitého, bez čeho už nemůže přece nikdo žít...

Poptávka

Pokud je po něčem vysoká poptávka, chceme to také – nepromeškejte nabídku, nenechte příležitost nevyužitou. Je to skvělý způsob, jak manipulovat s nabídkou a poptávkou. Na internetu platí cena pouze 24 hodin. U jednacího stolu byste se měli rozhodnout okamžitě. „Teď, nebo nikdy.“ „Chyť to, nebo se nevracej.“ 

Opakování

Neustálým okopáváním se kámen opotřebovává. Někdy stačí něco jen slyšet tolikrát, že už to na vás zanechá svoji stopu. Pokud vám někdo dostatečně často předává jistou informaci, osvojíte si ji.

Vztahy

Manipulace hraje velkou roli zejména při seznamování a na začátku vztahu. Nebo trochu lépe řečeno: Každý se prezentuje ze své nejlepší stránky. Ale není tomu jinak ani v dlouhodobých vztazích. Sedět v koutě a trucovat po hádce, abyste dosáhli svého? Nic jiného než manipulace – obzvlášť účinná, když při tom prolejete slzy.

Sociální sítě

Zdá se, že na Instagramu jsou jen dokonalí lidé. Skvělý byt, dokonalý pořádek, neuvěřitelné jídlo, nejlepší dovolené... Každý je známý, vytížený, obdivovaný –  nebo chce zmanipulovat ostatní, aby uvěřili přesně tomu.

Práce

Profesní život je plný manipulace. Jednoduché „Můžeš to prosím udělat? Ty to dokážeš lépe než já.“ není jen kompliment, ale kolegovi také usnadňuje práci. Před vámi pak stojí rozhodnutí, zda se zachováte jako bezcitný egoista, pokud je to seriózní prosba, nebo jestli se necháte zmanipulovat, a kolega se tak zbaví nepříjemného úkolu…

Zdroj: názory autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat