Když problémy s močovým měchýřem brání sexu

Je toho hodně, co může zkazit pěkné intimní chvilky. A močová inkontinence k problémům v ložnici jednoznačně patří. Vlastně působí jako sabotér vášně. Proč ji netutlat a jak si milování konečně užít?

Problémy s kontrolou močového měchýře jsou samy o sobě otravné. Studie zveřejněná v odborném časopise BJU International navíc ukazuje, že močová inkontinence může vést k poklesu sexuální aktivity a vzrušení (1).

Stres a zábrany jako denní chléb

Studie (1) analyzovala data z anglické Longitudinal Study of Aging (ELSA), průzkumu mezi 3 805 lidmi obou pohlaví ve věku 50 až 90+, kteří žijí přímo v Anglii. V rámci této vědecké práce se ukázalo, že 20 procent žen a 7 procent mužů trpí přetrvávající nebo sporadickou inkontinencí moči, která má nemalý vliv na milostné prožitky.

Neřešíš? Pak počítej s následky

Akademici vypozorovali, že zvýšená úroveň deprese byla silně spojena s horším sexuálním zdravím a kvalitou života, což pramení z nízkého sebevědomí, rozpaků a úzkosti. Lidé, kteří svůj močový měchýř nemají pod kontrolou, se nedokáží uvolnit a vychutnat si intimní chvilky tak, jak by si přáli. Ženy ve studii uvedly, že únik moči má negativní dopad na sexuální aktivitu a vzrušení, a velmi je to znepokojovalo. Muži také hlásili problémy se vzrušením, erektilní dysfunkcí a schopností dosáhnout orgasmu. U obou pohlaví se vinou toho objevila frustrace (1).

Co na to urologové?

Únik moči z jakékoli příčiny je ostudná, trapná ztráta kontroly, jež působí rušivě a logicky ovlivňuje touhu a schopnost dosahování vyvrcholení. Bohužel platí, že mnozí jedinci se za svůj stav natolik stydí, že nevyhledají lékaře a snaží se problém zamaskovat, což je chyba, neboť s lékařskou pomocí lze většinu stavů úniku moči vyléčit nebo alespoň zmírnit a kontrolovat. Včasná léčba = lepší výsledky (2).

Proto navštivte urologa nebo urogynekologa, který doporučí vhodnou léčbu. Jedná se o fyzikální terapii pánevního dna, změnu stravy (kupříkladu vyhýbání se kofeinu a snížení příjmu tekutin) či objemovou terapii, při níž se do močové trubice vstřikuje kolagen nebo syntetické materiály. To zvyšuje odolnost proti ztrátě moči z močového měchýře. K dispozici ovšem jsou i léky na uvolnění močového měchýře, jež potlačují křeče a kontrakce močového měchýře (2). Za únik moči se nestyďte, jednejte!

Zdroje: (1) https://bjui-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bju.14177, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559095/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat