Spánkový sex místo toho reálného

Během spánku se toho odehrává hodně. Zatímco jeden chrápe, druhý se převaluje. A ten třetí má sex! Jak je to možné? Sexsomnie představuje poruchu spánku, která může způsobovat problémy ve vztazích.

Vědci začínají více rozumět sexsomnii, formě poruchy spánku, o kterou mnozí nestojí. Zásluhu na samotném termínu „sexsomnie“ přitom má kanadský spánkový lékař J. Paul Fedoroff z Ottawské univerzity, který tvrdí, že nezvyklé erotické chování během nočního odpočinku je sice vzácné (údajně je řeč o jednom až dvou procentech populace), ale rozmanité. Sexsomnie může zahrnovat celou škálu sexuálních projevů, včetně prostého mazlení, sexuálních vokalizací, sténání, masturbace a napodobování pohlavního styku.

Hraje roli pohlaví?

Převážná většina hlášených případů sexsomnie se týká mužů, ale i ženy si ve spánku „mohou užít“. Výzkum (1) prezentovaný na výročním setkání Associated Professional Sleep Societies zjistil, že na pohlaví ani tak nezáleží. Z 832 dotázaných pacientů navštěvujících kliniku poruch spánku v Torontu se do sexu během noční regenerace zapojovalo 11 procent mužů a čtyři procenta žen.

Dobrý a špatný spánkový sex

Sex ve spánku má své výhody i nevýhody. Pozitivní je, že lidé, kteří sexsomnii zažili, říkají, že jsou ve spánku asertivnější. Obvyklé zábrany, které omezují jejich sexuální chování, neexistují, což představuje větší dobrodružství, uvolněnost a vyklouznutí ze stereotypu. Odborníci se pak shodují, že pokud sexsomnie nikoho neobtěžuje (kupříkladu vedle ležícího partnera, který si chce odpočinout), není to věc, kterou je nutné horlivě řešit (2). A proč se vlastně sexsomnie spouští?

Příčiny spánkového sexu

Vědci nemají jasno v tom, co tuto poruchu spánku způsobuje. Jedna z teorií je, že u některých lidí může pouhé sdílení postele vyvolat interakci. Když usnete v těsné blízkosti někoho, kdo vás sexuálně přitahuje, libido se aktivuje. Naproti tomu další akademici za příčinu sexsomnie považují drogy a alkohol, popřípadě únavu a stres. Hovoří se i o souvislosti s obstrukční spánkovou apnoí, chronickou nespavostí, syndromem neklidných nohou a narkolepsií (2).

Léčba existuje

Dobrou zprávou je, že sexsomnie je léčitelná, pokud vám vadí. V takovém případě je důležité vyhledat poradenství v oblasti duševního zdraví. Klíčová je také dobrá spánková hygiena – plnohodnotný spánek, dodržování pravidelného spánkového plánu, omezování kofeinu v odpoledních hodinách, optimální teplota v místnosti a podobně. Pro lidi, jejichž sexsomnie souvisí s jinou parasomnií, může být užitečné předepsání benzodiazepinu (3).

Zdroje: (1) www.aasm.org/study-finds-that-sexsomnia-is-common-in-sleep-center-patients,(2) www.sleepfoundation.org/parasomnias/sexsomnia, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5359341/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat