Vdané ženy extrémně rychle ztrácejí chuť na sex

Bezesné, vášnivé noci? Bejvávalo! Teď milování s ochotou vyměníte za pár minut spánku navíc – a vůbec nemáte výčitky. Tedy aspoň dokud vám partner nepřipomene, že už je to dlouho, co jste byli spolu sami. Proč váš zájem o sex klesl či klesá?

Pravděpodobně znáte tento příběh: Muž a žena se potkají, zamilují se, mají báječný se, pak se sestěhují a možná i vezmou. Na řadu přijdou děti, a než se člověk naděje, vymění krajkové kalhotky za opraný župan a tlusté ponožky. Ona si stěžuje, že je unavená, on zase, že by toho sexu klidně mohlo být i víc. Napětí houstne – a rozhodně se nejedná o výjimečný stav několika rodin.

Vztahová disharmonie. A co dál?

Z velkého průzkumu, který byl publikován v odborném medicínském žurnálu BMC Public Health a kterého se účastnilo více než pět tisíc mužů a sedm tisíc žen ve věku od 16 do 74 let, vzešlo, že třetina žen nemá chuť na sex. Přičemž 80 procent z nich bylo dlouhodobě vdaných či zadaných (1). Podle expertů je to způsobeno převážně problémy v samotných vztazích. Na vině jsou ovšem i další věci.

Studie zveřejněná v odborném časopise Archives of Sexual Behaviour (2) odhalila neméně významný kousek skládačky: libido je aktivní souběžně s tím, kolik domácích prací muži vykonávají. Ve studii výzkumníci psychologie zkoumali více než tisícovku zadaných žen, přičemž všechny měly děti. Akademici se ptali na úroveň sexuální touhy prapůvodních obyvatelek Venuše, rozdělení domácích prací s jejich mužskými partnery a na to, jak dámy toto rozdělení vnímají. Výsledky?

Ženy, které vykonávaly větší podíl domácích prací, měly výrazně nižší touhu po partnerovi ve srovnání se ženami, kterým protějšek víc pomáhal. Jinými slovy, když muži vařili, uklízeli a starali se o děti, ženy byly mnohem více sexuálně vzrušené. Otázkou je, proč tomu tak je. Údajně se jedná o dva významné faktory (2).

Rozostření role partnerky a matky

Za prvé, studie zjistila, že ženy, které na sebe berou více domácích prací, pravděpodobně vnímají tuto dynamiku jako nespravedlivou – a že pocit nespravedlnosti vede k nižší touze po partnerovi. Jedná se o důležitý moment, poznamenávají vědci v tiskové zprávě. Je totiž docela těžké sexuálně toužit po někom, koho tak trochu nesnášíte proto, že celé dny proleží na gauči.

Za druhé, vědci vypozorovali, že ženy, které se potýkají s nerovnoměrným rozdělením domácích prací mají pocit, že je na nich partner závislý a spoléhá se na jistou úroveň osobního komfortu. A to je věc, přes kterou se mnohé dámy nemohou přenést.

Vědci zdůrazňují, že praní něčího prádla, vaření, úklid po něm a plánování společenského kalendáře patří k úkolům, které ženy obvykle vykonávají pro své děti. Když však žena to samé dělá pro svého manžela, navíc bez toho, aby to dotyčný ocenil, vztah více zrcadlí pouto „matky a dítěte“, ne ženy a muže v rolích milenců. Není překvapením, že to není příliš sexy.

Zdroje: (1) www.bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-7959-7, (2) www.link.springer.com/article/10.1007/s10508-022-02397-2







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat