Mužská antikoncepční pilulka již čeká na schválení

Na mužskou antikoncepční pilulku se čekalo hodně dlouho. Široce diskutované téma pod seriózním výzkumem, kterým se vědci zabývali zhruba posledních 20 let, se nyní uzavřelo. Patent je již podaný!

Nový průlom ve výzkumu DNA přivedl svět o krok blíže k reverzibilní mužské antikoncepční pilulce, která by mohla dočasně vyvolat neplodnost a poskytnout tak šikovnou, krátkodobou variantu oproti mnohem trvalejší a mnohem invazivnější vasektomii.

Hormony stranou

Podle nedávné studie vědci z Washingtonské státní univerzity (1) identifikovali gen zodpovědný za normální produkci spermií, který by mohl být zaměřen na snížení plodnosti u mužů, aniž by zasahoval do veledůležitých hormonů. Bylo zjištěno, že gen s názvem Arrdc5, jež se nachází výhradně ve tkáni varlat a chybí ve všech ostatních částech těla, je klíčovým genem zodpovědným za produkci spermií.

Už je to tady!

Když byl tento gen zablokován nebo deaktivován léky, vedlo to k významné redukci počtu spermií, stejně jako ke snížení jejich pohybu. A to je přesně tak část, která mění hru a dává jí náskok před dnes snadno dostupnými možnostmi mužské antikoncepce. Zmiňovaní akademici, kteří ke zjištění účinku deaktivace genu na plodnost použili laboratorní myši, odhalili, že hlodavci produkovali o 28 % méně spermií než jejich neléčené protějšky, navíc většina těchto spermií byla značně poškozena a pohybovala se téměř třikrát pomaleji než normálně (1).

Úleva pro lidskou rasu

Podle profesora Jona Oatleyho, jednoho z autorů studie, představuje užívání mužské antikoncepce, která se nespoléhá na hormony, významný průlom, proto vědci podali patent a nyní pracují na replikaci léku pro lidské použití, přičemž Oatley dále přemítal o potenciálních důsledcích tohoto objevu.

Nechal se slyšet, že vyvinout způsob, jak omezit růst populace a zastavit nechtěná těhotenství, je opravdu důležité pro budoucnost lidské rasy... „Pokud dokážeme tento objev rozvinout v řešení antikoncepce, mohlo by to mít dalekosáhlé dopady,“ uvedl zmíněný vědec. Stojí za zmínku, že ačkoli tato pilulka může zastavit těhotenství, nemá sílu bránit pohlavně přenosným chorobám (2). Dny starého dobrého prezervativu tak určitě nejsou sečtené!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37069147/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/gene/645432






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat