Sliny a spermie se vzájemně ovlivňují

Po celé věky lidé vymýšleli kreativní teorie, jak si užít sex, aniž by někdo někoho oplodnil. S tím souvisí otázka, zda sliny patří k antikoncepčním prostředkům, které zabíjejí spermie. Co myslíte?

Mýty o kontrole porodnosti sahají od sexu vestoje až po sprchování po milování a přerušované souloži. Ani jedno z toho není funkční. Pokud tedy nechcete otěhotnět, důrazně se doporučuje použít jinou, spolehlivější metodu antikoncepce. K těm však rozhodně nepatří ani míchání spermií se slinami, nicméně je zajímavé, že se tyto dvě tekutiny vzájemně ovlivňují.

Před ejakulací navlhčit všechno, co lze?

Tato studie ukázala (1), že vysoké koncentrace slin mohou ovlivnit motilitu „pánských ocásků“. (Motilita označuje schopnost spermií pohybovat se ženským reprodukčním traktem za účelem oplodnění vajíčka.) Zde je ale třeba poznamenat dvě důležité věci. Za prvé, sliny musí být přítomny ve vysokých dávkách, aby měly účinek. Za druhé, tento účinek je pravděpodobnější, pokud je počet spermií nízký. O spolehlivé ochraně před početím tak nemůže být řeč.

Příroda se obalamutit nedá!

Když jsou spermie ejakulovány do pochvy, mají poslání: setkat se s vajíčkem ve vejcovodu a oplodnit ho. Jakmile tito cestovatelé dosáhnou děložního čípku (což je něco jako most mezi vagínou a dělohou), dostanou podporu cervikálního hlenu. Uvedený mazlavý výboj jim usnadňuje dostat se tam, kam mají namířeno. Některé spermie však mají nízkou pohyblivost, to znamená, že je pro ně mnohem těžší cestu k vajíčku vykonat. Nic víc, nic méně.

Existuje přitom tolik možností antikoncepce, přičemž každý typ je vhodný pro různá těla a různá období života. Vhodné jsou hormonální pilulky, náplasti, tělíska či implantáty. Některým lidem mohou tyto formy antikoncepce pomoci i v jiných oblastech, například usnadňují zvládnutí těžké nebo bolestivé menstruace. Pokud to pro vás není ta správná volba, využijte bariérové metody, včetně kondomů. A při sexu klidně „sliňte“, ale pro jiný účel.

Zdroje: (1) www.fertstert.org/article/S0015-0282(16)46700-2/fulltext






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat