Alergie může totálně zničit váš sexuální život

Počet alergiků v ČR je odhadován na 2,5 milionu osob. Pokud k nim patříte, nepotřebujete, aby vám někdo říkal, že je ucpaný nos nepříjemný, stejně jako rýma a červené, svědivé oči. A to se se sexy postelovými zážitky moc neslučuje. Co s tím?

Alergie je víc než otravná. Ve skutečnosti může mít zásadní vliv na kvalitu života. Studie například ukázaly, že ztěžuje spánek (1). Nyní existují důkazy o tom, že alergické reakce způsobují velkou trhlinu i v sexuálním životě. Mají totiž významný negativní dopad na sexuální funkce, spojují se s únavou a narušují tak vztahy mezi lidmi (2). Pokud alergie ohrožuje i váš sexuální život, zde je návod, jak se bránit.

Alergie pod kontrolou

Příznaky, jako je ucpaný nos nebo rýma, mohou stačit k tomu, aby utlumily touhu. A když během sexuální aktivity neustále kýcháte, nemůžete se nadechnout nebo pořád dokola taháte jeden kapesník za druhým, není to příliš sexy (3).

Lékaři se shodují, že první obrannou linií by mělo být omezení expozice látkám způsobujícím alergii (alergenům). Řeč je o pylech, roztočích, srsti domácích zvířat a plísních, které rostou uvnitř domů. Když je pylové zpravodajství nepříznivé, zavírejte okna a mějte zapnutou klimatizací. Při pobytu venku noste sluneční brýle, jež udrží pyl mimo vaše oči – zvláště ve větrných dnech. Po příchodu domů (z přírody) se převlékněte a večer před spaním si umyjte vlasy. Smyjete tak stopy nežádoucích látek (3).

Chraňte své dýchací cesty

Co se týče nadměrného hlenu, k výplachu nosu použijte fyziologický nosní sprej nebo konvičku, která je skvělým pomocníkem při obtížích s ucpaným nosem a považuje se nejen za součást každodenní hygieny, ale i jako prevenci onemocnění horních cest dýchacích. V rámci prevence se ovšem dají podniknout i jiné kroky (3).

Přizpůsobte domov

Vyměňte závěsy zachycující alergeny za stínidla a místo koberečků a koberců použijte podlahové krytiny, jako je dřevo nebo dlaždice, které se snadněji čistí. Pomoci může i vzduchový filtr. Bez ohledu na to, kdo spí ve vaší posteli, často perte ložní prádlo. V případě, že nevíte, co nebo kdo za vaší alergií stojí, nechte odborníka provést kožní test a domluvte se s ním na dalším postupu. Když to jinak nepůjde, značnou úlevu najdete u volně prodejných pilulek a pilulek na předpis (antihistaminik), nosních sprejů a očních kapek (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8941730/, (2) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19772758/,(3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545237/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat