Sexuální orientaci je možné poznat z hlasu

Promluví, a hned máte jasno. Je to heterosexuál, nebo homosexuál? A můžete se někdy splést? To, zda se dá sexuální orientace odhalit pouze podle hlasu, už není žádným tajemstvím!

Pravděpodobně jste již někdy slyšeli o termínu „gaydar“, který označuje intuitivní schopnost určit, zda je někdo gay, a to na základě nepřímých informací, jako jsou řečové vzorce nebo pohyb. Většinu lidí v tomto směru vede intuice, nicméně i věda se zajímá o to, zda je možné homosexualitu nebo bisexualitu identifikovat i jinak – třeba podle hlasu (2).

Řeč jako ukazatel sexuální orientace

Myšlenka, že sexuální orientace může být určena konkrétními řečovými vzory a jinými hlasovými signály, byla do značné míry prozkoumána a podpořena studiemi o mluvě homosexuálů jak v USA, tak v různých evropských zemích. Existuje přitom několik charakteristik řeči gayů, mezi které patří delší samohlásky či vyšší tón hlasu. A právě na to se akademici zaměřili (2).

Poslouchej a tipuj

Nedávná studie publikovaná v The Journal of Sex Research (1) odhalila, zda přímý posluchač dokáže rozpoznat, zda je muž homosexuál či bisexuál, a to pouze na základě jeho hlasu. Vědecký tým ze Sydney k tomuto účelu naverboval 70 univerzitních studentů s tím, aby si dotyční poslechli krátké zvukové klipy od 60 gayů, bisexuálů a heterosexuálů.

Posluchači slyšeli hlasové klipy dvakrát v náhodném pořadí, poskytli několik hodnocení souvisejících se sexuální orientací hlasů, včetně hodnocení 0 až 100 pro ženskost nebo maskulinitu hlasu, vnímanou sexuální orientaci hlasu (gay, bisexuál nebo heterosexuál) a hodnocení na rozšířené devítibodové Kinseyho škále sexuální orientace (1 = lidé přitahováni výhradně k mužům, 5 = přitahováni k mužům a ženám, 9 = přitahováni výhradně k ženám) (1).

Bisexuála neodhalíte, ani když se budete snažit

Výsledky prokázaly, že přímí posluchači jsou schopni určit orientaci hlasů heterosexuálů i gayů, což ovšem neplatí pro bisexuální mužské hlasy. To, zda muže přitahují ženy i muži (stejným dílem), tedy pouze z hlasového projevu nepoznáte (+).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36897003, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1300/J082v53n03_02






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat