Osamělost oslabuje kosti. Ovšem jen jednomu pohlaví

Sociální izolace je všeobecně jedovatá. O něco víc však škodí mužům, kterým záhadně oslabuje kosti a zvyšuje riziko zlomenin.

Kouření, nadměrná konzumace alkoholu, přejídání, obezita – tohle všechno jsou známé faktory, které mají na zdraví negativní dopad. Co ale taková osamělost? Ačkoli to možná vypadá, že se dá bez obtíží přežít, není tomu tak. Zvyšuje totiž riziko duševních poruch, celkové nemocnosti a dokonce i předčasného úmrtí.

Narůstající globální problém

„Sociální izolace je silnou formou psychosociálního stresu. Jde o rostoucí problém populace, a to zejména mezi staršími dospělými. Její rozšířenou epidemií jsme byli znepokojeni už dávno před vypuknutím pandemie covidu-19, která prevalenci osamělosti výrazně zvýšila,” připouští americká psycholožka a vědecká výzkumnice Rebecca Mountain. Ta dodává, že odloučení od společnosti bolí nejen psychiku, ale i kosti. Ovšem překvapivě to neplatí pro obě pohlaví (1).

Pánové, pozor!

Studie (1) této odbornice, která byla nedávno představena na výročním lékařském zasedání (ENDO Annual Meeting), prokázala, že psychosociální stresory a následné poruchy duševního zdraví jsou hlavními rizikovými faktory pro osteoporózu a zlomeniny, které neúměrně ovlivňují kvalitu života starších dospělých. Z poznatků výzkumu, jenž byl proveden na myších, však vyplynulo, že se snížená minerální hustota kostí v důsledku dlouhodobější osamělosti týká pouze mužů.

Když dva dělají totéž, není to totéž

„Naše údaje naznačují, že sociální izolace má dramatický negativní vliv na kosti u samců myší, ale u myších samic to takto nefunguje,“ potvrzuje vědecká výzkumnice Rebecca Mountain. „Izolovaní samci myší měli známky snížené kostní remodelace představované sníženým počtem osteoblastů, což jsou buňky tvořící nové kosti. Izolované samice měly zvýšenou genovou expresi související s resorpcí kostí, a to bez jakékoli změny kostní hmoty,“ vysvětluje tato expertka, pro kterou je tento jev skutečnou záhadou (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7306546/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7437541/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat