Při vaginální suchosti pomůže voda i redukce stresu

Vaginální suchost může vést k mnoha problémům, včetně nepohodlí při milování. Naštěstí existuje několik tipů, které udržují vaginu zvlhčenou. Vsaďte na čistou vodu i procházky přírodou!

Vaginální suchost je stav, kdy vaginální tkáně neprodukují dostatek vlhkosti, což vede k bolesti, svědění a nepohodlí během milování, a dokonce i pálení při močení. Vaginální suchost přitom může postihnout každou ženu bez ohledu na její věk, častěji však přichází v období menopauzy, kdy je znatelný pokles hladiny hormonu estrogenu. (Estrogen pečuje o pružnost a tloušťku vaginálních tkání.) Na vině je ovšem i kojení, stejně jako užívání léků, a to včetně antidepresiv a antihistaminik, stres a úzkost či léčba chemoterapií (1). Co se s tím dá dělat?

Nakupte lubrikanty na vodní bázi

Během sexu mohou lubrikanty na vodní bázi nabídnout vlhkost a snížit tření. Lze s nimi bez rizika používat kondomy a sexuální hračky. Vybírejte položky bez barviv, parfémů a jiných potenciálně dráždivých složek. Je známo, že vůně a barviva mají potenciál dráždit přirozenou rovnováhu pH vaginy, takže způsobují podráždění i vyrážky (1).

Dostatečně pijte

Pití dostatečného množství vody udržuje tělo i tkáně v pochvě hydratované. Proto se snažte denně vypít alespoň osm sklenic vody, ředěných ovocných šťáv, bylinkových čajů a podobně (1).

Používejte šetrná mýdla bez parfemace

Silná mýdla a sprchové gely narušují přirozenou rovnováhu pH vaginy a přispívají k tomu, že váš klín připomíná vyprahlou saharskou poušť. Zbavte se jich a přejděte na ta, která jsou určená speciálně pro intimní hygienu, nenarušují přirozenou flóru a kyselost vašich intimních partií, předchází nepříjemným pocitům a vytváří celodenní pocit svěžesti (2).

Redukujte stres

I dlouhodobý stres ovlivňuje hladiny hormonů a negativně působí na rovnováhu vlhkosti v těle. Je třeba se mu vyhýbat! Zapojte se do uvolňujících aktivit, jako je jóga, taiči, meditace, hluboká dechová cvičení nebo třeba tanec a blahodárně působící procházky přírodou. V případě, že vás i přes všechna výše uvedená opatření vaginální suchost trápí, promluvte si s lékařem, který určí přesnou příčinu tohoto problému a navrhne to nejlepší řešení (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459457/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136974/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat