Vagína zahalená tajemstvím

Číča, julča nebo „tam dole“: je pro nás překvapivě těžké mluvit o ženských genitáliích uvolněně. Pro mnohé je toto téma stále tabu – a to platí i pro vědu. Teprve poté, co si studenti medicíny opakovaně stěžovali, že klitoris nehraje ve standardním anatomickém díle vůbec žádnou roli – zatímco penisu bylo věnováno několik stránek – byla přidána nová kapitola pro orgán ženské rozkoše. 

Abyste se blíže seznámili s vlastním intimním prostředím, nemusíte hned studovat medicínu. Stačilo by vyrazit na výzkumnou cestu s ručním zrcátkem. Ale vsadíme se, že to dosud udělala jen málokterá z vás. Taková tabu znamenají, že většina žen ví o svém vlastním těle příliš málo a podléhá proto falešným předsudkům. A to je škoda, protože ti, kteří znají a mají rádi své genitálie, také pociťují větší potěšení a mají častěji sex.

Existuje tolik fascinujících věcí, které byste měli vědět o vagíně a vulvě.

Klitoris je delší a citlivější než penis

Teprve v roce 1998 australský lékař pitval mrtvolu ženy a zjistil, že klitoris není jen malá perla, ale spíše sedí na špičce značného falického orgánu: pod kůží má dva výstupky, každý přibližně devět centimetrů dlouhý, každý s erektilní tkání, která, když je vzrušená, má větší průtok krve, a proto se stává plnější, podobně jako mužský penis. Klitoris a penis jsou vyrobeny ze stejné tkáně, teprve v osmém týdnu těhotenství se plod rozhodne, co z toho bude. Oba mají přes 8 000 nervových vláken, i když v penisu jsou rozprostřena na mnohem větší ploše. Klitoris je tedy výrazně citlivější. Zatímco penis je multifunkční orgán, který je také zodpovědný za reprodukci a močení, klitoris existuje výhradně pro naše potěšení!

Poševní sliznice se může ztenčit

Pokud pochva ztrácí vlhkost, obvykle jsou na vině hormony. Nedostatek estrogenu ztenčuje a vysušuje sliznici. To se může stát například při dlouhodobém užívání antikoncepce bez estrogenu. Pak většinou stačí přejít na jiný preparát, nebo nasadit bezhormonální antikoncepci. 

Více než polovina všech žen trpí během menopauzy vulvo-vaginální atrofií, tedy ztenčením genitální tkáně. Když se poševní sliznice zmenší, sex může být nepříjemný a močový měchýř trpí. Mnoho žen pak dokonce trpí inkontinencí. Gynekologové mohou určit hormonální stav a předepsat vaginální krém s estriolem. Tato denní dávka hormonu může pomoci buňkám sliznice regenerovat a znovu ukládat vlhkost.

Pochva nemá ráda stres ani mýdlo

Zdraví pochvy mají na starost bakterie a hodnota pH se pohybuje mezi 3,8 a 4,5 – což je poměrně kyselé prostředí. Tyto speciální bacily kyseliny mléčné jsou součástí imunitního systému a zajišťují rychlé rozpoznání a eliminaci nežádoucích patogenů. Tyto bakterie ale nesnášejí stres a mýdlo. Proto oplachujte vulvu pouze vodou nebo jemným sprchovým gelem, pochva se čistí sama. Po sprchování se dobře osušte, protože vlhké kožní záhyby jsou ideální živnou půdou pro plísně. Pokud chcete posílit laktobacily, které se v pochvě také nacházejí, například při užívání antibiotik, seženete v lékárně speciální čípky s kyselinou mléčnou. Mýtus o tamponu namočeném v jogurtu nefunguje!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545147/, www.cs.wikipedia.org/wiki/Pochva, názory autora






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat