Partnerský vztah ženám ubírá chuť na sex

14.01.2024 | Sex a vztahy

Ženy žijící v dlouhodobých vztazích zajímá sex čtyřikrát méně než jejich nezadané kolegyně. U žen dochází k úpadku zájmu o sex s partnerem po prvním roce společného života. Bohužel u mužů k ničemu podobnému nedochází.

Vědci ze Southampton University zjistili (1), že u žen dochází k ochlazení zájmu o sex po roce vztahu, zatímco muži stále touží po sexu stejně. Studie, do které bylo zapojeno jedenáct tisíc osob, také zjistila, že odpor k sexu nejčastěji vyvolává nucení k němu.

Odpor k sexu nejčastěji vyvolává nucení k němu. A to jak u žen, tak u mužů. Zabijáky touhy jsou také nedobré psychické a fyzické zdraví či pohlavní choroby. U žen krom toho poklesá libido po porodu a v prvních pěti letech života dítěte.

„Naše objevy dokazují, jak důležitý je vztahový kontext při chápání nízkého zájmu o sex u mužů a žen. U žen zvláště je pro prožívání sexuálního zájmu důležitá kvalita a délka vztahu a komunikace s jejich partnery. Léčit nedostatek zájmu o sex je třeba holisticky a vždy ve vztahu jako takovém s ohledem na jednotlivá pohlaví,“ tvrdí autorka profesorka Cynthia Graham ze Southampton University (1).

Žhavé noci i po letech

Některé páry mají ovšem velmi aktivní pohlavní život i dvacet či třicet let po svatbě. Když je člověk pozoruje, jsou jakoby do sebe zamilovaní a stále po sobě sexuálně touží. Jak je to možné? Tajemství tkví ve vlastnosti, kterou psychologie shrnuje do termínu „schopnost reagovat“.

Co to v praxi znamená? Že když se muž vrátí domů, nerozrazí dveře a nevrhne se ve spoďárech s vyvaleným pupkem před televizi, aniž zaregistruje, jestli je manželka doma. Žena zase nezačne bez pozdravu nadávat, že nebude ty špinavé kalhoty shrnuté na podlaze zvedat a že nehodlá sledovat fotbal.

Náš výzkum dokazuje, že partneři, kteří reagují jeden na druhého i mimo ložnici, jsou schopnosti uchovat si sexuální touhu i po mnoha letech. Schopnost reagovat na druhého, což je jistý druh intimity, je také důležitý ve vztahu, protože signalizuje, že se jeden upřímně zajímá o celkovou pohodu druhého, ale způsobem, který je upřímně otevřený a informovaný o tom, co druhého zajímá a co chce,“ vysvětluje profesorka sociální psychologie Gurit Birnbaum z Izraele (2).

Páry, které si udržují aktivní sexuální život i po mnoha letech, většinou vynikají schopností reagovat na potřeby a touhy svého partnera. "Náš výzkum dokazuje, že partneři, kteří reagují jeden na druhého i mimo ložnici, jsou schopnosti uchovat si sexuální touhu i po mnoha letech," vysvětluje sociální psycholožka Gurit Birnbaum.

Zdroj: (1) www.bbc.com/news/health-41230891, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31926900/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat