Na slovíčko s asexualitou

Odhaduje se, že jedno procento populace je asexuální, ačkoli by toto číslo mohlo být ve skutečnosti vyšší. Co asexualita je a co není? A jak poznáte, jestli jste asexuál?

Asexualita znamená nedostatek sexuální přitažlivosti k jiným lidem. Někteří necítí žádnou sexuální přitažlivost, zatímco jiní ji pociťují jen mírně, nebo příležitostně. Proto neexistuje jediné pravdivé vysvětlení. 

Být asexuál znamená pro každého něco jiného. Někteří lidé zažívají sexuální přitažlivost pouze za velmi omezených okolností, jiní sice necítí sexuální přitažlivost, ale rozhodnou se mít sexuální vztah. Zjednodušeně řečeno, každý člověk má s asexualitou jinou zkušenost.

Mají asexuální lidé sex?

Asexuální lidé mohou mít a zažívat sexuální touhu, protože existuje rozdíl mezi libidem, sexuální touhou a sexuální přitažlivostí.

Libido, také známé jako sexuální touha, označuje touhu mít sex a zažít sexuální potěšení. Některým lidem to připadá trochu jako škrabání při svědění.

Sexuální touha se týká touhy po sexu – ať už pro potěšení, osobní vztah nebo těhotenství.

U sexuální přitažlivosti jde o to najít někoho sexuálně atraktivního a chtít s ním mít sex.

Mnoho lidí, kteří nejsou asexuální, má nízké libido a nemusejí cítit chuť na sex. Podobně mnoho asexuálních lidí má libido a může zažívat sexuální touhu. Asexuální lidé proto mohou masturbovat nebo mít sex. Asexualita totiž nemusí vždy znamenat, že někdo nemá rád sex. Znamená to jen, že asexuálové nepociťují sexuální přitažlivost.

Samozřejmě existují i ​​asexuální lidé, kteří nemají příliš velkou nebo žádnou sexuální touhu, protože opět: asexualita znamená pro každého něco jiného.

Jak poznáte, že jste asexuál

Ptáte se sami sebe: Jsem asexuál? Neexistuje žádný specifický test, kterým byste mohli zjistit, zda jste asexuální. Je to něco, co cítíte hluboko uvnitř. Ale můžete si položit několik důležitých otázek: Co pro mě znamená sexuální přitažlivost? Jak vnímám pojem sex? Když vidím atraktivní lidi, cítím potřebu mít s nimi sex? Jak si užívám projevování náklonnosti? 

Na všechny tyto otázky neexistují správné nebo špatné odpovědi. Jen vám pomohou přemýšlet o sexualitě.

Romantický vztah, ve kterém je jedna osoba asexuální a druhá ne, může jistě fungovat: se spoustou upřímné komunikace. To se neliší od jakéhokoli jiného zdravého vztahu, že? Pokud jste asexuální, můžete si se svým partnerem promluvit o typech sexuálních aktivit, kterým jste otevřeni. Stejně jako jakékoli jiné hranice, které máte kolem sexu. Důležité je, aby obě strany vyjádřily své potřeby a uznaly, že sexuální přitažlivost se může časem změnit, ale nemusí.

Zdroj: www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2015.1015713, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10699315/, názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat