Sexuální scény ve filmech už moc netáhnou

Nahých herců užívajících si lechtivé radovánky je ve filmech čím dál méně. Proč sex už není tolik k vidění a nejvýdělečnější díla posledních let ho neobsahují vůbec?

Snímky jako 50 odstínů šedi nebo 365 dní? Svého času byly erotickým kinematografickým hitem a vlastně i obrovskou výjimkou, která navzdory situaci vydělala obrovské množství peněz. Sex už totiž nějakou dobu netáhne, alespoň ne v Hollywoodu.

Konec hraných orgasmů?

Odhalená kůže, všeříkající pohyby, hlasité vzdechy a vášeň herců, která z obrazovky přímo prosakuje. Přesně takové momentky pomalu mizí v propadlišti režisérských dějin. Poukazuje na to studie (1) britského producenta Stephena Followse, podle kterého se celkový počet odhalených scén i filmů, které je obsahují, za poslední roky snížil o celých 40 procent. Když se tento expert zaměřil na úplně ty nejvýdělečnější snímky od roku 2000 do současnosti, ke svému překvapení zjistil, že 250 z nich je zcela a naprosto bez sexu.

Alkohol nevadí

Zajímavé je, že jiných „neřestí“ se ubývající křivka oblíbenosti netýká, neboť u děl znázorňujících konzumaci alkoholu, užívání drog či násilí jmenovaný producent žádný pokles nezaznamenal. Týká se to tedy pouze erotiky. Otázkou ale je, proč? Co se stalo, že lechtivé výjevy už netáhnou? Odpovědí může být více. Stephen Follows se domnívá, že mladé publikum a takzvaná generace Z zkrátka nemá o explicitní obsah zájem, a raději preferuje žánry bez jakékoli zjevné sexuality. S touto hypotézou koreluje i nedávný výzkum (2), podle kterého tyto jedince milování neláká ani v reálném životě.

S cenzurou nic nenaděláš

Dalším možným vysvětlením je posun kulturních norem a populační obezřetnější přístup k sexu jako takovému, s čímž se pojí přísnější věkové hodnocení a cenzura. Možná je to celé způsobeno tím, že s všudypřítomnou internetovou pornografií má publikum hledající pikantní podívanou spoustu možností, které jsou snadno dostupné online. To potenciálně snížilo potřebu mainstreamové kinematografie zaplnit tuto mezeru, což umožňuje filmům zaměřit se na jiné prvky vyprávění, aniž by bylo nutné hlavní protagonisty svlékat.

Zdroje: (1) www.stephenfollows.com/why-is-sex-in-movies-declining/, (2) www.kffhealthnews.org/news/article/young-people-less-sex-than-parents-did-at-their-age-generational-shift-asexual/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat