Berete antikoncepce? Pak muž se kterým »spíte«, není ten PRAVÝ!

Hormonální antikoncepce nepatří k ideální metodě prevence nechtěného početí. A to z mnoha důvodů. Jedním z nich je ten, že mění chování žen a především jejich vnímání klíčových vlastností u partnera. Další výzkum, tentokrát z Floridy, dokládá, že ženy užívající hormonální antikoncepci si jako partnera častěji zvolí muže, který jí začne být odporný ve chvíli, kdy tuto antikoncepci vysadí.

Vnímání atraktivity u mužů je řízeno řadou biologických a dalších faktorů, které žena vnímá podvědomě. Nejdůležitějším signálem je pak mužova pachová stopa. Ženě stačí zlomek vteřiny na to, aby zjistila, jestli je muž vhodným partnerem pro předávání genetické informace a pro plození potomků. Když jí voní, má totiž odlišné geny a je přitažlivý. Když jí ale páchne, žena je mužem silně odpuzována. A to proto, že dotyčný má podobné geny a není pro ni přitažlivý ani vhodný k plození potomků.

Jenže. Tohle vnímání platí jen u žen, které nejsou na hormonální antikoncepci. Vědci před lety potvrdili, že hormonální antikoncepce totiž s celým systémem zamíchá. Ženě nepáchnou nevhodní muži, takže s nimi třeba začne žít. A citově se s nimi prováže. Jenže pak – když chce dítě – musí antikoncepci vysadit a náhle se jí muž může začít silně protivit.

Vědci z Floridy teď zjistili, že to platí nejen o čichovém vnímání, ale také o vizuálním. Ženy na hormonální antikoncepci si klidně zvolí za muže partnery, kteří nejsou příliš atraktivní. Když pak ale pilulky vysadí, muž je přestane přitahovat a začnou být po jeho boku značně nespokojené.

„Tyto objevy naznačují, že hormonální antikoncepce může mít nechtěné důsledky na intimní vztahy žen,“ tvrdí autoři z Floridy ve věstníku americké Národní akademie věd.

Doktorka Michelle Russellová z Florida State University v několika experimentech prokázala, že ženy žijící s partnerem, který byl relativně (posouzeno jinými) málo přitažlivý, byly s tímto partnerem nespokojené po vysazení hormonální antikoncepce. Zatímco ženy žijící s velmi atraktivním mužem (opět posouzeno nezávislými hodnotiteli) byly po vysazení hormonální antikoncepce ještě spokojenější.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
87 Příspěvků
Poslední příspěvek 1.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat