Co »zapne« vaši chuť na sex?!

Muži mají chuť a náladu na sex pořád. Tedy aspoň to s oblibou tvrdí. Jejich mozek totiž nepodléhá neustálému přepínání, čemuž musí čelit mozek ženský. Oněmi přepínači jsou ženské pohlavní hormony, jejichž hladina se během menstruační periody cyklicky mění. A kritickým spínacím centrem je pak hypotalamus.

K těmto závěrům přišli endokrinologové a neurologové z Lisabonu, kteří sledovali vliv hormonů na mozek u hlodavčího modelu. Ve své studii demonstrují, jak jednotlivé hormony zapínají a vypínají hypotalamus tak, že reaguje v průběhu menstruační periody na opačné pohlaví jinak.

Jak hladina pohlavních hormonů vzrůstá a ženský (ve studii samičí) organismus se dostává do plodné části cyklu, hormony působí na hypotalamus a ovlivňují jeho reakce tak, že při setkání s muži (samci) se hypotalamus mnohem více excituje než při setkání s příslušnicemi stejného pohlaví. V době, kdy je ale pohlavních hormonů málo a žena (samice) téměř neplodná, hypotalamus reaguje vlažně na muže i ženy (samce i samice).

Estrální cyklus – periodické fyziologické změny v těle samic placentálních savců (včetně člověka) vyvolené změnami pohlavních hormonů – tým doktorky Susany Limové studoval na modelu myší. Ale podobné fyziologické reakce analogicky fungují také u člověka. Ačkoli jeho psychosexuální chování je ovlivněno také jinými aspekty, nejen instinkty – naučené chování, normy, hodnoty, výchova apod.

„Je dobře známo, že chování samic myší se dramaticky mění v různých fázích reprodukčního cyklu zvaného estrální cyklus. Reakce na krátké interakce se samci mohou vyústit v radikálně rozličné druhy chování – od přijetí po agresivní odmítnutí,“ tvrdí doktorka Limová z Lisabonu, jíž se podařilo zjistit, že na změnu hormonů reaguje hypotalamus, který také řídí chování a sexuální reakce savců.

„Hypotalamus ovládá mnoho instinktivních chování včetně příjmu potravy, spánku a sexuálního chování. My jsme zaznamenávali aktivitu mozkových buněk v té oblasti hypotalamu, která se účastní socio-sexuálního chování… Když byla samice v neplodné fázi, aktivita neuronů byla podobná při setkání se samci i samice. Když byla samice v plodné fázi, aktivita neuronů byla mnohem intenzivnější při setkání se samci,“ dodal doktor Kensaku Nomoto z Lisabonu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat