Kdo je větší narcis? »Majitelé« varlat!

Projevy narcismu? Osoba se má nejen ráda, ale je také přesvědčena o vlastní nepostradatelnosti a dokonalosti. Prý je důležitější než ostatní. Kdo se takhle chová? Porovnání mezi muži a ženami přineslo šokující závěr! Muži to snad mají v krvi! Opravdu je to v nich jako v koze?

Ten, kdo projevuje přehnaný obdiv sám k sobě, přeceňuje se, je arogantní, nechápe a ani nechce pochopit druhé, se označuje jako narcis. Takový člověk trpí poruchou osobnosti, jejíž hlavním znakem je manipulace s okolím. Že nikoho takového neznáte? Pak máte štěstí! Nebo taky ne. Narcis může být ve vaší blízkosti, ale jelikož umně své názory a egoistické postoje skrývá, zatím nemusíte mít nejmenší tušení, s kým máte tu čest. Pozor si dejte hlavně na muže! Ti k narcismu mají mnohem blíž než ženy, tvrdí vědci! Jak na to přišli?

Velký test

Půl milionu osob se zúčastnilo experimentu, jehož výsledky tento rok uveřejnil odborný časopis Psychological Bulletin. O tom, že se nejednalo o žádnou nárazovou akci, hovoří i fakt, že data byla sledována 31 let. Po celou tu dobu vědci sledovali chování i názory lidí napříč věkovými skupinami a generacemi. Bude někoho šokovat, že muži z tohoto výzkumu nevyšli jako „nepolíbení a za ruku nevzatí“? Podle výzkumníků jsou pěkně zahledění do sebe! (V posteli i mimo ni.)

Přesvědčen o své dokonalosti

Americká psycholožka a vedoucí studie Emily Grijalva pro výše zmíněný časopis uvedla, že narcismus je spojen s různými mezilidskými poruchami, včetně neschopnosti udržet zdravé dlouhodobé vztahy. Zmínila také neetické chování a agresivitu. „Je prokázáno, že narcismus souvisí se zvýšením sebevědomí, emoční nestabilitou a tendencí chovat se jako vůdce,“ nechala se slyšet s tím, že právě v tomto směru mezi muži a ženami existují rozdíly.

Velký šéf v akci!

„V porovnání se ženami muži vykazují větší sebevědomí a touhu po moci. Také je pravděpodobnější, že pánové využívají ostatní. Nutno ale dodat, že rozdíl v exhibicionismu nebyl žádný, což znamená, že obě pohlaví inklinují k ješitnosti a sebestřednosti,“ dál uvedla odbornice. Jedním z možných vysvětlení tohoto rozdílu může být ukryto v genderových stereotypech.

Ale co když narazíte na narcise tak sebestředného, že žít se s ním opravdu nedá?

Nadšený servis? Nutný!

Tohle soužití snadné být nemůže. Narcis? Špatná volba! „Problém lze najít již v samých základech při výběru partnera,“ popisuje ve své knize Takový bezvadný chlap… jen žít se se s ním nedá populární psycholog a manželský poradce Tomáš Novák s tím, že „obdiv stále“ patří k nosným zásadám a radám, jak se k takovému kvítku chovat.

Projevy obdivu nic nepokazíte, a byť by s vámi dotyčný třeba i málem pohrdal, přece vám alespoň v tomto ohledu přizná dobrý vkus,“ dál glosuje odborník. A pozor, nestačí jen tak nějaký „introvertní obdiv“.

Je třeba pochlebovat nejen dotyčnému, ale chválit ho i před ostatními. A když řekne něco nepatřičného? „Jeho chyby je vhodné alespoň slovně přeznačkovat a prezentovat je jako roztomilé svéráznosti. Dobré stránky pak vnímat jako vpravdě grandiózní důkazy mimořádně rozvinuté a harmonické osobnosti,“ dodává Jan Novák. Pro každou to není, co si budeme povídat…

Když chybí pevné nervy

Už jsem se s tím setkala a nedalo se to. Po dvou měsících jsme si s jedním takovým vjeli dost ostře do vlasů a já bouchla dveřmi a odešla. Nebudu žít s někým, kdo pořád proti mně něco má,“ přiznává devětadvacetiletá Martina, která tak upozorňuje na dva možné scénáře soužití s narcisem.

Při střetu se situace vyhrotí buď k rozchodu, nebo absolutní podřízenosti. Jestli máte na výběr? No ano, radši si s narcisem vůbec nic nezačínat… Jenže, dá se včas oddělit zrno od plev a nezamilovat se ještě před tím, než pravda vyjde najevo? Co myslíte vy?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat