Prostreno.cz

Poznejte sílu kyseliny citronové

Kyselina citronová, která se kromě citronu nachází i v rybízu, angreštu, brusinkách a obecně jakémkoli nakyslém ovoci, se dřív používala ke kloktadlům, proti revmatismu, ale také pakostnici, jako prostředek zabraňující kurdějím a střídavé zimnici, která se kyselinou citronovou léčila již ve starověku. Když se člověk ohlédne zpět, je to docela zajímavé zjištění. Jistý doktor Fontana v letech 1874-1879 podrobil pokusu několik desítek sicilských dělníků a zjistil, že ti, kteří pravidelně požívali citronovou vodu, zimnici podléhali jen čtyři dny, ti ostatní 62 dní ze sta předpokládaných. Proto každému z nich preventivně ordinoval plnou kávovou lžičku citronové šťávy jako prevenci (a dětem dělníků půl lžičky). Jak to, že má tak pro nás dnes již samozřejmá věc takovou moc?

V dřívějších dobách se například stala velmi potřebnou i v otázkách dezinfekce pitné vody. Vtip je v tom, že citronová kyselina usmrcuje bakterie způsobující nemoci a oslabuje jejich jedy. Na tom se zakládá její mocný dezinfekční účinek. (Proto se také doporučuje pít vodu s čerstvě vymačkaným citronem zvlášť v zemích, kde pitná voda nemá valnou kvalitu.) A jak s tímto kouzelným citrusem naložit v dnešní době?

Pokud se potýkáte s nachlazením a chřipkou, ráno vymačkejte šťávu z asi tak z necelé poloviny citronu do odstáté vody pokojové teploty a vypijte ji. To samé aplikujte za 60 minut od prvního „kola“. A tak dále - až do večera. Mezitím se vyvarujte užívání jiných léčiv typu rozpustné prášky na bolení hlavy, horečku a podobně. Tím akorát účinek citronu utlumíte. Držte se pouze síly přírody.

A jak s pomocí citronu dokonale vyčistit domácnost? Rozkrojte ho a potřete jím požadovanou plochu (třeba krájecí prkénko). Vysoký obsah kyseliny zatočí s bakteriemi i zápachem. S pomocí citronové šťávy s vodou vytírejte ledničku (odstraníte i nežádoucí pachy) a utírejte prach, čímž bez chemie vyčistíte i těžko přístupné prostory.

A jen tak mimochodem, zákony magického světa se odvolávají na to, že citron odstraňuje z věcí špatnou energii a odkazy předchozích majitelů. Tato informace se hodí zvlášť v případě, když něco koupíte třeba na bleším trhu. Než danou věc začnete používat, důkladně ji otřete citronovou vodou, aby se zbavila všech negací. Škoda, že to nezabírá i na lidi…

Tip: Citronová léčba je vhodná i při problémech s revmatismem. Šťáva z jednoho citronu se vymačká do sklenice cukrové vody a tato směs se pije asi tak hodinu před každým jídlem. Po týdnu této léčby se dávky zvyšují na dva citrony, přičemž celková léčba trvá tři až čtyři týdny. Upozornění: Užívat víc než 6 citronů denně se nedoporučuje kvůli výskytu střevních katarů!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat